The Mexican Morrissey:
'In mijn hoofd was Manchester een koude, donkere, bewolkte plek. Bleek dat ik helemaal gelijk had'

, door (kv)

11
mexrrissey

Morrissey kan al jaren rekenen op een devote cult following in Latijns-Amerika, en dan vooral in Mexico: Mexicaanse messentrekkers hebben altijd een hart dat bloedt, en melodramatische liederen over onmogelijke liefdes en passionele (zelf)moorden zijn er bijzonder geliefd. Een nummer als ‘There Is a Light That Never Goes Out’ van The Smiths gaat er dan ook in als een taco: ‘And if a double decker bus / Crashes into us / To die by your side / Would be a heavenly way to die’. Muziek gemaakt in het regenachtige Manchester, die in het land van de mariachi de harten sneller doet slaan.

Aan de vooravond van Morrisseys concert in Brussel belde ik met de gevetkuifde Jose Maldonado, bijgenaamd ‘The Mexican Morrissey’. Maldonado kreeg die bijnaam ooit van zijn goeie vriend El Vez, de Mexicaans-Amerikaanse impersonator van Elvis. Vanuit LA (sinds Morrissey daar een huis kocht, door zijn fans herdoopt tot Moz Angeles) brengt hij al twintig jaar hulde aan zijn held, in perfect Brits-Engels. Hispanics on the streets of London!

Jose Maldonado «Mijn obsessie met Morrissey begon in 1986, in een platenwinkel in LA. ‘The Queen Is Dead’ werd er gespeeld en mijn aandacht werd meteen naar die unieke zanger getrokken, met die wonderlijke teksten en die prachtige band in z’n rug. Van dat moment moest ik alles weten over Morrissey.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: