De psyche van een 5-jarige voor u ontleed door Binu Singh

, door (sdj)

69
1200_binu

Binu Singh «Ik ben in India opgevoed met het idee dat je preventief met je gezondheid bezig moet zijn, via ayurveda en yoga. En ik vind het mooi dat je bij jonge kinderen nog zoveel kunt doen: met een klein beetje hulp bij het ontwikkelingsproces kun je erge problemen makkelijk voorkomen. Het is zo dankbaar als je voor die wezentjes iets kunt doen waar ze de rest van hun leven van zullen profiteren. Er is geen fase in ons leven waarin we ons zo snel en zo veel ontwikkelen als op de kleuterleeftijd. Daardoor zijn we ook erg kwetsbaar voor invloeden. Maar ik wil ouders niet verontrusten, integendeel.»

HUMO Ouders weten het in deze tijd toch al vaak niet meer: wat is normaal, en wanneer moet ik mij zorgen beginnen te maken?

Singh «Klopt. Ouders zijn heel onzeker geworden. Daarom vonden we het goed om in ‘Het geheime leven van 5-jarigen’ te laten zien hoe breed de variatie binnen ‘het normale’ is. Er is zo veel aandacht voor aandoeningen – ADHD, autisme – dat we bijna vergeten zijn wat normaal is. Elke ouder zit bijna voortdurend zijn kind te bestuderen: ‘Is dit wel oké, is dat niet vreemd?’ Terwijl 80 procent van de kinderen het prima doet. En de meeste ouders dus ook.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: