Rosinski: Een leven met 'Thorgal'

, door (kt)

26

Voor alle anderen: Thorgal is een afstammeling van het zogenaamde sterrenvolk – een geslacht dat duizenden jaren geleden rondbanjerde in a galaxy far, far away – die wordt opgevoed door de Noormannenkoning Leif Haraldson, en als speelbal van de goden dient. Als kind wil hij niks liever dan een echte Viking onder de Vikingen worden, maar bij gebrek aan bloeddorst gaat hij een andere droom najagen: o, een tuin te mogen cultiveren waarin vrouw en kinderen ronddartelen! Maar wrede goden, op macht beluste would-bekoningen en ander tuig proberen de ijzersterke boogschutter voor hun kar te spannen: goed voor 1.400 pagina’s onvervalst avontuur.

Het universum van Thorgal en de zijnen ontsproot in 1976 aan de rechterhersenhelft van de Belgische scenarist Jean Van Hamme, en het kreeg vorm in de kundige handen van de Poolse tekenaar Grzegorz Rosinski. In bijna dertig jaar tijd zouden ze samen 29 afleveringen van de Vikingstrip in elkaar timmeren. Sinds 2007 staat Yves Sente in voor de scenario’s; naast z’n tekenwerk voor ‘Thorgal’ coördineert Rosinski ook de spin-offs ‘De werelden van Thorgal’.

Sinds zijn naturalisatie tot Belg woont Rosinski in Zwitserland, ’t is daar dat we hem via Skype te spreken krijgen, en hij begint met een virtuele rondleiding door z’n atelier. ‘Ik ben net terug van een stripfestival in Polen, en de werkster heeft duidelijk de tijd genomen om eens flink op te ruimen – normaal gezien is het hier een pak, euh, stemmiger. Schilders en tekenaars moeten per definitie in de viezigheid werken: wie iets van waarde wil scheppen, moet zijn handen vuilmaken.’

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: