Het einde van 'De ideale wereld'

, door (jm)

667
de ideale wereld

'We beslissen volgend jaar'

Op dit moment werkt presentator Otto-Jan Ham aan een nieuw wekelijks programma dat in het voorjaar van 2016 op VIER te zien moet zijn. Dat betekent dus: een hele tijd geen ‘De ideale wereld’ meer.

Otto-Jan Ham «Niet de beslissing van de redactie, wel van het management. Maar ik kan niet zeggen dat het als een verrassing kwam. Het probleem van ‘De ideale wereld’ is bekend, hè: het programma heeft een devote aanhang, maar geen grote. Online hebben we wél een aanzienlijke fanbase, maar voor die nieuwe manier van tv-kijken zijn de adverteerders nog niet klaar. Dan is de rekening snel gemaakt.»

‘Het klopt dat ‘De ideale wereld’ lééft, dat het programma een impact heeft,’ zegt Kristof Demasure, de woordvoerder van VIER, ‘maar ondanks een lichte groei dit najaar in vergelijking met dezelfde periode in 2014 (gemiddeld 199.055 kijkers tegenover 156.280, red.), blijft het aantal kijkers onder het zendergemiddelde, en onder de ambitie die we met VIER hebben.’

HUMO Betekent dat dan dat de aflevering van 8 oktober de allerlaatste was?

Ham «Misschien wordt ‘De ideale wereld’ als de ideale passe-partout gezien voor wanneer er een gat in het programmaschema valt? ’t Is een programma zonder grote opstarttijd: je begint er ’s ochtends aan, en ’s avonds is de eerste aflevering klaar.»

HUMO Zou het niet net van cojones getuigen om ‘De ideale wereld’ gewoon te laten bestaan, en zo de kijkcijfertabellen een vrolijke neus te zetten?

Demasure «We beslissen volgend jaar, we willen nu eerst dat nieuwe wekelijkse programma maken. Maar het decor is nog niet in stukjes gezaagd.»

Bekijk de voorlopig laatste aflevering van 'De ideale wereld', uitgezonden op 8 oktober, integraal hieronder: 

Humo 3922/45 3/11/2015

Dit artikel verscheen in:

HUMO van dinsdag 3 november 2015

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: