'Is die hogere uitstoot dan zo erg? Die auto's rijden toch nog?!' Onze Man meet de schade op in Volkswagenland

, door (jh)

33
Wolfsburg VW dieselgate benzinegate

'Alle élf miljoen auto's sofort terug naar de garage: dat is zelfdestructief. Als die crisis een catastrofe wordt, dan hebben we dat aan onszelf te danken'

Onderweg naar Niedersachsen klinkt het journaal van de Deutschlandfunk op de autoradio. Volgens een enquête bij drieduizend Duitse ondernemers ondervindt de economie geen nadelige gevolgen van het VW-schandaal. Dan minder goed nieuws: de Toyota-groep is opnieuw de nummer één in de wereld qua autoverkoop. De Volkswagen-groep (VW, Audi, Skoda, Seat) stond het eerste halfjaar van 2015 nog op kop, maar moet nu de duimen leggen. In Duitsland hebben 271.000 inwoners een baan bij VW.
In Burgdorf, op 66 kilometer van Wolfsburg, begint de B188. In een zaak van tweedehandsauto’s, met veel VW’s en Audi’s op de parking, tref ik Ahmet. Hij vindt de affaire overdreven: ‘Elf miljoen auto’s met die software, dat is veel. Maar is die hogere uitstoot dan zo erg? Moeten die paar punten achter de komma zoveel rechtszaken en schadeclaims opleveren dat wereldwijd zeshonderdduizend arbeiders hun werk verliezen? Moet daarvoor één van de grootste werkgevers ter wereld overkop gaan?’

Bij Autoteile Dörner hebben de meeste klanten de gewraakte software aan boord, maar volgens de chef is er ‘hoegenaamd nergens ongerustheid’, plus een kort knikje dat voor hem het gesprek is afgelopen. Ik spreek nochtans vlot Duits, ik weet dat je niet VeeWee maar FauWee moet zeggen, maar ik ben wel een buitenlander met vragen, en dat zal de komende dagen soms nog voor strakkere mondhoeken zorgen. Tegenover buitenstaanders zal men zich minder openhartig of kwetsbaar opstellen. De rangen worden gesloten.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan