Kamasi Washington: 'Malcolm X heeft mijn leven gered, net als dat van Kendrick Lamar'

, door (kt)

3
Kamasi

Washington (34) groeide op in South Central Los Angeles, de betonnen speeltuin van Crips en Bloods, maar liet zich niet inlijven door de misdaadstatistieken: hij leende z’n tenorgeweld liever uit aan de gangs van Gerald Wilson, Chaka Khan, Lauryn Hill en Snoop Dogg. De voorbije jaren weerklonk z’n lyrische getoeter ook op de platen van Flying Lotus en Kendrick Lamar (de strijkersarrangementen op ‘To Pimp a Butterfly’ zijn ook van hem); volgende week is de AB Club aan de beurt.

HUMO ’t Is ontzettend genereus om drie fantastische platen tegelijk uit te brengen, maar slechte verstaanders zouden je ook voor arrogant of narcistisch kunnen verslijten. Ook al omdat je plaat ‘The Epic’ heet, wat zich laat vertalen als ‘het heldendicht’, maar ook als ‘de heldhaftigen’.

Kamasi Washington «Geloof me: daar was ik me allemaal heel erg bewust van. Ik heb lang getwijfeld of ik die hele zwik inderdaad in één keer moest uitbrengen, en of ik er die ietwat gezwollen titel op zou kleven. Maar het voelde gewoon juist: alle nummers op ‘The Epic’ zijn geïnspireerd door een droom die ik jaren geleden had, en ik wilde ’m liever niet in stukken breken. De mensen van Brainfeeder zagen er ook geen graten in: ‘Zeventien nummers? Geen probleem.’ (lacht)»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: