Sihame El Kaouakibi, sociaal onderneemster en VRT-bestuurder: 'Discriminatie mag geen excuus zijn om bij de pakken te blijven zitten'

, door (ja)

36
1200

'Ik ben meer geïntegreerd dan veel Vlamingen. Ik help hén met integreren'

La Tricoterie in Sint-Gillis, Brussel. Over anderhalf uur houdt de kokette Sihame El Kaouakibi een toespraak voor Generatie T, maar op dit moment werkt ze met haar lange geverfde vingernagels nog de laatste mails weg in een kantoortje boven de feestzaal. T staat voor Transitie. De generatie voor wie ze straks zal spreken, bestaat uit jonge would-be-ondernemers van 18 tot 35 in het domein van de duurzaamheid, al heet dat hier vanavond sustainability. El Kaouakibi (spreek uit: Ka-wa-ki-bi) heeft als juryvoorzitter mee de honderd projecten geselecteerd die de transitie naar een nieuwe samenleving zullen vormgeven. Een geval van perfecte casting. Dat oude vormen en gedachten afsterven, hoef je El Kaouakibi niet te vertellen. Ze heeft zichzelf in minder dan dertig jaar tijd meermaals heruitgevonden.

Sihame El Kaouakibi «Wij willen zinvolle werkgelegenheid creëren. En dat is hoognodig. Er is een gigantische mismatch tussen de wereld van vandaag en de mensen van morgen: de diversiteit is bijzonder groot, maar wij doen daar verschrikkelijk weinig mee. Zoveel getalenteerde jongelui van diverse origine blijven voor gesloten deuren staan. En zoveel bedrijfsleiders beweren dat ze de jongelui niet vinden. Hoe is dat mogelijk?»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: