Humo's Grote Jongerenenquête, deel 1:
Seks, liefde en relaties

, door (kd)

18
jongerenenquete

Lees ook: Humo's grote jongerenenquête: na de cijfers, de praktijk

Conservatief! Seksistisch! Onvoorzichtig!

Maar hoe zit het echt met de generatie Z? Humo laat de jongeren zélf aan het woord: 1.034 exemplaren tussen de 15 en 24 – een statistisch representatief staal – waren zo vriendelijk hun smartphone even opzij te leggen om onze vijfjaarlijkse Grote Jongerenenquête in te vullen, waarmee we voor de vierde keer peilden naar hun opvattingen over seks en liefde, politiek en geloof, school en werk, en geld en vrije tijd. De resultaten kunt u de komende vier weken in Humo lezen, aangevuld met interviews met opmerkelijke Vlaamse jonge honden. Deze week: seks, liefde en relaties!

Mn. zkt. vr.
38% heeft een vaste relatie

38 procent van de jongeren heeft iemand die ze ‘bolletje’, ‘druifje’ of ‘prachtwerk der natuur’ mogen noemen. Een daling van ongeveer 10 procent ten opzichte van 2010, toen bijna de helft van de jongeren nog aangaf een vast lief te hebben. Zijn jongeren individualistischer geworden? 22 procent beweert immers hun onafhankelijkheid te verkiezen boven een vaste relatie – vijf jaar geleden was dat nog 17 procent. Vrij vertaald: één op de vijf jongeren wil zich niet op de kop laten zitten omdat hij of zij een verjaardag vergat.

Ook opmerkelijk: 45 procent van de meisjes geeft aan een vaste relatie te hebben, tegenover slechts 32 procent van de jongens. Wellicht verkiezen die meisjes een partner ouder dan 24 jaar. Met de leeftijd worden ze wel bekwamer in relaties: 15- tot 18-jarigen houden het gemiddeld 13 maanden uit bij hun lief, terwijl de relatieduur bij de 23- en 24-jarigen op gemiddeld 3 jaar en 10 maanden ligt. Respect: zo lang kunnen wij bij Humo zelfs geen hoofdredacteur houden!

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: