Zo jong, zo druk en zo alleen:
meer jongeren kiezen voor zelfmoord

, door (sso)

238
zelfmoord

'Achteraf heb ik gezien dat mijn dochter beter gestopt was met studeren'

Zit u met vragen over zelfdoding? www.zelfmoord1813.be

In januari 2014, midden in de examens, stapte de 20-jarige Eline uit het leven. Terwijl haar ouders uit werken waren, hing ze zich op in de garage. Naast haar vond de politie een briefje: ‘Ik heb gevochten. Ik heb verloren. Sorry voor de pijn.’ Eline zat in haar derde jaar psychologie aan de KU Leuven. Niet zonder moeite: tijdens haar laatste zomer had ze een zwaar herexamen – die statistiek wilde er maar niet in. En dan was er nog dat andere zwarte beest. Sinds haar 15de sprak ze over zelfdoding. Gewoon, terwijl ze met haar ouders en twee broers aan tafel zat.
Dominique Paeleman (moeder) «Eline was een gevoelig meisje: vlug aan het wenen, maar tegelijk ook erg vrolijk. Ze hield van muziek, drumde in een bandje en schreef haar eigen teksten, die nogal zwaarmoedig waren. Haar stemmingen waren broos, ze kon snel van een goeie bui naar een slechte switchen. Met ons sprak ze daar amper over. Wanneer ze het moeilijk had, moest ik haar met rust laten.

»In haar relatie was ze ook zo fel. Ze had een lief, een toffe gast die bij ons thuis kwam. Maar na een zoveelste ruzie maakte ze het uit, op de typische Eline-manier: voorgoed, ze wilde hem nooit meer zien. Er volgde een tweede lief, maar ze heeft hem nooit aan ons willen voorstellen – ze vertelde zelfs niets over hem, dat vond ze nog te vroeg. In de zomer van 2013, die van het herexamen statistiek, raakte het uit. Een maand later was ze terug bij haar eerste lief, die op haar was blijven wachten. Ondertussen studeerde ze hard én slaagde ze, terwijl ze ook een vakantiejob had. We waren opgelucht: Eline was weer op de goede weg, ze leek stabieler. Ze begon ook te beseffen dat haar buien niet onze schuld waren. Het lag aan haar, zei ze.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: