Burgemeester Yvan Mayeur na de belegering van Brussel: 'Jan Jambon heb ik tijdens de hele crisis niet gezien'

, door (ab) en (ja)

33
Mayeur

'Sommigen profiteren van de noodtoestand om Brussel nog wat dieper in de grond te stampen.'

Midden in het interview onderbreekt de burgemeester zijn eigen exposé om de stekker van een lamp op zijn meticuleus geordende bureau uit het zicht te leggen. ‘Dat staat niet goed op de foto,’ zegt hij. En, met een knikje naar de fotograaf: ‘De belangrijkste man in de kamer is hij. Beelden zijn allesbepalend. Een beeld zegt veel meer dan woorden.’ De Brusselse burgemeester houdt de touwtjes graag strak in handen. Daarom was hij ook zo boos toen beelden van Brussel als belegerde stad de wereld rondgingen en het imago van de Europese hoofdstad met een paar simpele plaatjes versplinterden.
Yvan Mayeur «Het ergste was het beeld van die tank op de Grote Markt. Desastreus! Dat diende volstrekt tot niets, behalve om het imago van Brussel kapot te maken. Dat er militairen op de Grote Markt lopen, kan ik gezien de omstandigheden nog begrijpen. Maar een tank? Geloof me, daarmee hou je de terroristen niet tegen. Direct nadat terreurdreigingsniveau 4 was afgekondigd, rolde die over de Grote Markt. En ik denk dat het met opzet is gedaan.»

HUMO Met opzet?
Mayeur «Jazeker. Ik denk dat men in dit land niet van Brussel houdt, en dat sommigen het blijkbaar een slimme zet vinden om de hoofdstad voor de hele wereld te kijk te zetten en te bekladden. Onze stad heeft een internationale uitstraling. Ik denk dat het in het belang van het hele land is om een ander beeld van Brussel te verspreiden dan dit.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: