Karel De Gucht & Rik Torfs:
'Mensen nemen religie vaak te serieus: het moet de oplossing en de verklaring zijn voor álles '

, door (tp) en (ms)

38
Karel de gucht & rik torfs

'Achter de nultolerantie zit de gedachte dat keiharde principes nodig zijn, omdat mensen niet tot een redelijk oordeel in staat zijn' Rik Rorfs

HUMO U schrijft allebei columns en boeken. Wie schrijft die blijft: toch altijd weer die hoop?
Rik Torfs «Als ik ergens zeker van ben, dan is het wel dat we níét zullen blijven. Het schrijven zal daar niet veel aan veranderen.»
Karel De Gucht «U bent er toch zeker van dat u blijft, want u gaat naar de hemel.»
Torfs «Het enige minpuntje is dat ik u daar zal tegenkomen (lacht).»
De Gucht «Die kans is zeer klein. Als ik dan toch moet kiezen, zou ik liever naar het vagevuur gaan. Daar kom je mensen tegen waar hier en daar iets aan mankeert. Ik vind: een mens mag niet te volmaakt zijn.»
Torfs «Niemand vraagt volmaaktheid om het allerhoogste te bereiken. In de politiek niet, en in de hemel evenmin.»
De Gucht «Ik heb laatst een column van u gelezen, een dag of twee na de aanslagen in Parijs. U was op weg naar Orly. Ik vond de beschrijving van het lege Parijs zeer mooi. Ik heb ook uw column gelezen over de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel. (Meesmuilend) Die vond ik minder, moet ik zeggen.»

HUMO In uw speurtocht naar de essentie, signaleerde u onlangs, meneer Torfs, wil u weleens ‘de lectuur van een overbodige column staken vooraleer het te laat is’. Bewijst u eens dat u de columns van meneer De Gucht wél leest?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: