Datingfraude:
Liefde is... online opgelicht worden

, door (kv)

78
vb_online dating

'Ik wil geen man meer. Ik vertrouw niemand meer, inclusief mezelf'

Twee jaar geleden kreeg Kristien tijdens haar middagpauze een sms’je van haar echtgenoot: ‘Ik ben weg.’ Hij had een ander. De scheiding werd ingezet en Kristien, die haar hele volwassen leven gehuwd was geweest of in een vaste relatie had gezeten, belandde op haar 50ste niet alleen voor het eerst op de vrijgezellenmarkt, ze werd ook de jungle van het online daten in gekatapulteerd.
Kristien «Mijn zoon was ook net het huis uit, dus ik was ineens helemaal alleen. Bovendien belandde ik ook in een vechtscheiding. In een opwelling schreef ik me in op een datingsite. Veel te vroeg, achteraf gezien»

Er volgden dates: af en toe ging Kristien eten met een man, maar er ontstond nooit meer dan vriendschap. Intussen begon Kristien via diezelfde datingsite wél gevoelens te ontwikkelen voor een Amerikaan met wie ze nooit echt kon afspreken – George Carter was als legerofficier gestationeerd in Afghanistan – maar met wie ze al snel fervent aan het chatten sloeg. Na verloop van tijd werd hun contact zo intens dat ze er al haar échte afspraakjes en andere sociale contacten voor liet varen.

Kristien «Aanvankelijk was ik gecharmeerd door zijn uiterlijk, hij was helemaal mijn type – op zijn foto’s zag ik een aantrekkelijke, viriele man. Maar vooral zijn woorden deden me smelten: ik werd overladen met complimenten, ik was de meest fantastische vrouw die er rondliep. Ik voelde me eindelijk begeerd en geliefd, en dat op een moment dat ik er helemaal doorzat.

»George was zogezegd een weduwnaar met een zoontje van 8 dat op internaat zat, zijn vrouw was gestorven aan kanker... Nu weet ik dat het allemáál weduwnaars met kinderen zijn. Dat zogenaamde zoontje heeft me zelfs e-mails gestuurd. Achteraf gezien kan ik me wel voor de kop slaan, maar toen was ik... (Aarzelt) Ik weet dat het stom klinkt, maar ik was verliefd. Met alle prettige gevoelens die daar bij horen. Het was iets om naar uit te kijken op het werk: ’s avonds kunnen chatten met George. Hij gaf mij het gevoel dat ik de belangrijkste persoon op de hele wereld was.»

HUMO Werden er in jullie gesprekken ook seksuele toespelingen gemaakt?

Kristien «Dat was het grote verschil met sommige échte dates die ik in die periode heb gehad: daar zaten mannen bij die na één etentje al vroegen of ze mee naar boven mochten. George was attent en lief.»

HUMO Maar vond je zelf dat jullie een relatie hadden, zonder dat jullie elkaar ooit gezien hadden, laat staan samen geslapen?

Kristien «Ik vroeg ook wel: ‘Hoe kan je nu weten dat we kunnen samenwonen, als we elkaar nog nooit hebben gezien?’ Maar altijd kreeg ik hetzelfde antwoord, dat me gek genoeg geruststelde: ‘Dat komt goed, ik geloof hierin, dit heb ik nog nooit gevoeld.’ (zucht)

»Nu ja, wanneer ken je iemand? Ik heb twintig jaar onder één dak geleefd met iemand die ik uiteindelijk helemaal niet bleek te kennen.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: