Cannabis voor kinderen: van autisme tot epilepsie

, door (ann-marie cordia)

1778
1200

'Het verschil is ongelooflijk. Bijna te mooi om waar te zijn'

Sandra Vanderauwera en Stefan Strouwen uit Sint-Truiden waren vorig jaar ten einde raad. Hun zoontje Bo – diagnose: ADHD, ASS (autismespectrumstoornis) en Gilles de la Tourette – had op zijn 6de al drie jaar Rilatine en andere zware medicatie achter de rug en omdat die hem soms meer kwaad dan goed leek te doen, hadden ze die afgebouwd. Maar met of zonder pillen, Bo werd niet beter. En net toen ze een psychiatrische opname overwogen, besloten ze nog één alternatief te proberen: cannabisolie op voorschrift. ‘Het verschil is ongelooflijk. Bijna te mooi om waar te zijn.’
Sandra «Bo was al anders als baby. Hij wilde constant aan de borst, maar werd daar in tegenstelling tot andere baby’s nooit rustig van. Mijn man en ik hebben allebei kinderen uit vorige huwelijken en Bo is ons zesde kind samen: we hebben dus ervaring. Hij huilde veel en zwaaide veel met zijn armpjes. Later speelde hij minder goed met de blokken en keek hij ons niet goed aan. In de eerste kleuterklas zeiden ze aanvankelijk gewoon: ‘Bo is Bo.’ Opstandig, maar niets abnormaals. Later werd dat ‘onhandelbaar’. Samenspelen was moeilijk en hij haalde veel gevaarlijke toeren uit.

»We stuurden hem naar een freinetschool, in de hoop dat het beter zou gaan. Maar daar hoorde hij niet thuis, vonden ze, en ze raadden een onderzoek aan. ADHD, luidde de eerste diagnose in het psychiatrisch kinderziekenhuis. Vanaf de eerste afspraak kreeg Bo daar Risperdal voorgeschreven. Later kwamen er als diagnose nog ASS en Gilles de la Tourette bij. Intussen zat Bo in de tweede kleuterklas, op alweer een nieuwe school, en had hij tics ontwikkeld: van keelschrapen en roepen tot zichzelf krabben. En aan wielen draaien! Thuis hadden we ouderwetse koffiemolens waar hij dwangmatig aan bleef draaien.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: