De levenslessen van Amoz Oz:
'Mijn ouders zijn Europa uitgeschopt met geweld. Gelukkig maar'

, door (nn)

Deel
1200
© Reporters

'Als God bestaat, deel ik zijn of haar gevoel voor humor niet.'

De jongste roman van Amos Oz heet ‘Judas’ en het is, inderdaad, een boek vol verraad. Om te beginnen, zegt de schrijver zelf, is daar het verraad van de hoofdpersoon, de gesjeesde student Sjmoeël Asj. Hij onttrekt zich om onduidelijke redenen aan de liefde van zijn ouders. Sjmoeël heeft, dat kan geen toeval zijn, een revolutionaire scriptie in gedachten over Judas Iskariot, de belichaming van het verraad. En dan is daar Sjealtiël Abarbanel. Een fictieve politieke figuur, verbannen uit het Israëlische geheugen omdat hij geloofde in eenheid en broederschap tussen Joden en Palestijnen. Een verrader van de zionistische zaak.

Amos Oz «Niet zelden zijn degenen die als verraders worden gezien – dit hebben Judas en Abarbanel gemeen – juist de meest toegewijde en overtuigde types. Mensen die de moed hebben om alleen te staan.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan