200.000 mensen leven onder de radar: 'Bijna 25% van de Belgische economie is zwart en illegaal'

, door (rs)

29
vb_illegaal
© Saskia vanderstichele

'We zullen een aantal rechten overboord moeten gooien die we altijd als een vooruitgang hebben beschouwd' Ive Marx

In 2015 zijn bijna een miljoen vluchtelingen in Europa gearriveerd. De Europese Commissie verwacht er de volgende twee jaar nog 3 miljoen. Maar de vluchtelingencrisis is als een ijsberg. De asielzoekers die zich aanbieden bij de autoriteiten, een legale status ambiëren en zich laten tellen, zijn het zichtbare deel. Maar onder de waterlijn bevinden zich mensen zonder naam die niet geïnteresseerd zijn in asiel en niet geteld willen worden. Ze mijden het contact met de overheid, laten zich niet controleren en duiken onder. Het is een bonte groep van vluchtelingen en ‘uitgeprocedeerde’ asielzoekers, maar ook visa-overstayers – mensen met een tijdelijk toeristisch of studentenvisum die langer blijven dan hun visum toelaat – en arbeidsmigranten die na het verlopen van hun wettelijke arbeidsverblijf evenmin terugkeren. En met het aanzwellende aantal asielzoekers groeit ook deze onzichtbare groep.

Spookvluchtelingen

Wij gaan ervan uit dat binnenkomende migranten methodisch worden geïdentificeerd, geregistreerd en in de asielprocedure terechtkomen. Maar niet alle vluchtelingen wíllen asiel. Op dit moment verdwijnen overal in Europa tienduizenden vluchtelingen van de radar. In Zweden meldde de krant Aftonbladet begin december dat meer dan 14.000 mensen in rook waren opgegaan – door de mazen van het officiële net geglipt. In Duitsland springen vluchtelingen uit de trein die hen naar een verblijfplaats moet brengen, of ze sluipen met honderden tegelijk weg uit de opvangcentra. In het Camp Shelterschleife in de Beierse stad Erding verdwenen eind oktober in één weekend 580 naamloze mensen. In de deelstaat Nedersaksen waren er van de 4.000 mensen die daar verplicht werden ondergebracht in de noodopvang na een paar dagen al meer dan 1.000 verschwunden.

Ook bij ons doet dit fenomeen zich voor, zegt professor Godfried Engbersen, specialist irreguliere immigratie van de Erasmus Universiteit Rotterdam: ‘Een deel van de migranten die onder invloed van de crisis uit een aantal Arabische landen wegtrekken, vraagt ook hier geen officiële vluchtelingenstatus aan. En anderen stappen in de illegaliteit wanneer hun die status wordt geweigerd.’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: