15 jaar folteren: Groeten uit Guantánamo

2

'Meestal is er geen énkel bewijs dat de gevangenen een misdaad begingen of opgeleid werden voor terroristische activiteiten' Tom Wilner, advocaat

U wil erbij zijn? Dan zult u vooraf uitvoerig gescreend worden door de afdeling Militaire Commissies van het Pentagon. U zult 3 uur en 20 minuten in een chartervliegtuig van het leger van de Andrews Air Force Base in Maryland naar Guantánamo vliegen, om vervolgens met de ferryboot naar Camp Justice, een tentendorp van 12 miljoen dollar, te reizen. Nog een paar minuten wandelen en u bent in het prefabgebouw dat men hier kent als Courtroom II. Laptops, gsm’s, opnameapparatuur en camera’s moet u thuis laten. Alsook: mouwloze hemden en schoenen die de tenen bloot laten.

Dit fort werd opgetrokken in 2008 om ‘high value prisoners’ te berechten, van wie er volgens de meeste Amerikanen slechts vijf toe doen: Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke meesterbrein achter de aanslagen van 9/11, en zijn vier samenzweerders. Publieke verhoren van de 9/11 Five kennen af en toe dramatische momenten, zoals wanneer de beschuldigden spontaan op de grond neerzijgen en tot gebed overgaan. Soms tarten ze het hof ook doelbewust, zoals die keer dat ze eisten dat de volledige aanklacht woord voor woord voorgelezen werd: het betrof een 87 pagina’s tellend document en het voorlezen nam bijna drie uur in beslag. Bij aanvang van datzelfde verhoor was beschuldigde Walid bin Attash de rechtszaal binnengeduwd in een rolstoel, omdat zijn prothetische been vooraf in beslag was genomen. Pas nadat hij had ‘beloofd zich te gedragen’ werd het valse lichaamsdeel terug op zijn plaats gezet.

Het is 21 september 2015, en naar schatting veertig leden van het mobiele oorlogstribunaal komen samen in Camp Justice voor een zogeheten voorproceduraal verhoor van Abd al Hadi al Iraqi, vermeend talibancommandant en Al Qaeda-leider, en tevens een figuur van wie haast niemand ooit gehoord heeft en die alvast niets te maken had met 9/11. Het maakt hem exemplarisch voor de meerderheid van Guantánamo’s gedetineerden: anonieme figuren die geen bewezen link met terroristen hebben en soms in Gitmo – kort voor Guantánamo Bay – belandden omdat ze op een verkeerd moment op de verkeerde plaats werden aangetroffen. Hadi, een voormalige Iraakse soldaat die in 1991 naar Afghanistan vluchtte, wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden – hij zou onder meer enkele aanvallen op Amerikaanse troepen in Afghanistan aangevoerd hebben.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: