Otto-Jan Ham: 'Ik dacht dat hogere kijkcijfers een geweldige bevrijding zouden zijn. Maar nee, hoor'
Een avond in 'De ideale wereld'

, door (jm)

19
vb_wereld

'Je moet toch stilaan gaan geloven dat de theorie van de grote zendertrouw geen bullshit is: mensen vinden makkelijker hun weg naar de VRT dan naar VIER'

En deze keer keken er, naast de moeder van Otto-Jan Ham, de jeugdbeweging van Jelle De Beule en het ingebeelde vriendje van Sven de Leijer, wél andere mensen. De eerste aflevering – vorige dinsdag – haalde 427.000 kijkers: een verdubbeling in vergelijking met vroeger, toen het programma op VIER uitgezonden werd. Daarna ging het wel bergaf – 381.000 op woensdag, 265.000 op donderdag – maar toch: de transfer naar de Reyerslaan lijkt ‘De ideale wereld’ aan een groter publiek te helpen.

Otto-Jan Ham «Ik dacht dat hogere kijkcijfers een geweldige bevrijding zouden zijn. Maar nee, hoor: ik voel me nog steeds dezelfde hansworst die een beetje probeert te presenteren. Qua overrompelend geluksgevoel maakt het geen verschil of er 200.000 dan wel 400.000 mensen kijken. Ik ben wél blij dat er zo geen gezeik is. Stel dat we maar 100.000 gehaald hadden: dan was iedereen blijven zeuren.»

Bij Woestijnvis doen ze ongetwijfeld een vreugdedans nu ze opnieuw mogen inbadgen bij de VRT. De moeilijke minnaars delen weer een hotelkamer. Toch is de kans reëel dat de Grote Minimoefti van de lage tv-landen – de succesvolle organisator van wielerwedstrijden, niet die uit de filmpjes van ‘De ideale wereld’ – afgelopen week ook een forse vloek uit zijn rijke vocabulaire gelicht heeft. Voor VIER is het immers een beetje vernederend: ‘De ideale wereld’ heeft bepaald geen facelift ondergaan, en toch scoort het op de openbare omroep meer kijkers dan op VIER.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: