Humo sprak met Brice De Ruyver: 'Tussen 2007 en 2008 zaten we permanent op dreigingsniveau 4'

© Saskia Vanderstichele

, door (yd)

188

'De criminaliteitscijfers geven niet de gepleegde, maar de geregistréérde feiten weer. Je meet de activiteit van de politie, niet die van de criminelen'

Nooit eerder werd er zo weinig gemoord, gestolen en gecarjackt. Bankovervallen of geldtransporten klemrijden: het lijkt iets uit lang vervlogen tijden. Het gekke is dat niemand goed weet waaraan dat nu juist ligt. Aan véél dingen, denkt criminoloog en veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent).
Brice De Ruyver «Met uitzondering van woninginbraken is er al jaren een bijzonder forse daling over de hele lijn, en dat in zowat de hele westerse wereld. We noemen het op onze congressen ‘the international crime drop’ en we zoeken nog altijd naar de verklaring. Je kunt een aantal dingen bedenken die geholpen zullen hebben: de verzekeringswereld heeft inbraak- en overvalpreventie enorm gestimuleerd. Inbraakalarmen, veiligheidsdeuren: ook de overheden hebben dat aangemoedigd en via fiscale aftrek gesubsidieerd. Het is gewoonweg niet meer zo evident om ergens binnen te raken. Inbrekers, weten we uit onderzoek, worden gauw zenuwachtig. Ze geven snel op als het niet meteen lukt of als er lampen aanfloepen. We waren daar in België zelfs een voorloper in, omdat wij als eerste geprobeerd hebben een beleid te ontwikkelen tegen rondreizende daderbendes.

»Tot vandaag werkt dat nog: een goede veiligheidsketen maken – startend met preventie tegen diefstal en inbraak, handhaving en repressie, het terugsturen van die Oost-Europese bendes naar hun landen van herkomst. Dat vonden ze nog het allerergste. Want voordien waren die mensen een hele tijd weg, en reden ze vervolgens hun dorp binnen met een chique Mercedes onder hun kont: ze hadden goed geboerd in het Westen, waren zogezegd welstellende zakenmensen. Als je terugkomt met handboeien om, zijn je sociale status en je functie als rolmodel toch plots een heel stuk minder. Ook vandaag is dat nog zo: de rek op wat we hier nog kunnen bedenken als maatregel, is miniem. Het moet gínder gebeuren, want heel veel van wat hier geroofd wordt, wordt daar in de economie geïnjecteerd. In die landen zijn ze afhankelijker van criminele geldstromen, waarmee ook corruptie en misdaad bij hen worden gefinancierd. Het is echt onverantwoord dat Europa daar niet veel eerder en veel meer werk van heeft gemaakt. Ook vandaag wordt nog bijna één derde van alle vermogenscriminaliteit (misdrijven ten nadele van andermans goederen, red.) door die dadergroepen gepleegd.

'De inheemse inbreker is uitgestorven'

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan