Yoga kan uw leven redden: 'Het westerse denken is zo kritisch dat het zichzelf onderuit haalt'

© Wouter Van Varenbergh

, door (sdj)

477

'Sinds mijn yoga- opleiding zijn mijn gedachten niet meer heilig en benader ik de liefde anders'

Yoga is natuurlijk allang niet meer: een beetje zitten bezinnen tussen hippies en new-agers. Iedereen doet het tegenwoordig, tot het Nederlandse voetbalelftal toe. Google en Apple bieden zelfs yoga en mindfulness aan op de werkvloer. Wat is er gebeurd?
Stine Jensen «Dat vroeg ik me ook af toen ik om vier uur ’s ochtends onder een koude douche stond om daarna het ochtendgebed van de sikhs te reciteren – en later zelfs een yogaopleiding ben gaan volgen. Mijn leven als filosoof bestond uit kritisch denken en boeken lezen. Dan verwacht je niet dat je ooit op een kussen zal komen te zitten met een goeroe voor je neus.»

HUMO Er zijn wel meer mensen zoals jij, wetenschappers en overtuigde atheïsten, die hun heil in de oosterse winkel gaan zoeken. Meestal na één of andere crisis.

Jensen «Ook bij mij was dat zo. Ik had al wel wat crisisjes achter de rug, maar de laatste was er één die me echt onderuithaalde: ik was alleenstaande moeder geworden. Ik vond dat heel moeilijk. Mijn ouders zijn ook gescheiden en ik heb altijd gezegd: ‘Dát wil ik nooit voor mijn kind. Als ik een gezin heb, dan blijft het intact!’ Ik vond het ook zo fijn om een gezin te hebben. Vaak dacht ik: ‘Wie had dat kunnen denken, met mijn ingewikkelde karakter.’ Maar het was me gelukt. Die scheiding was dus één van de heftigste dingen die me zijn overkomen. Ik kreeg fysieke klachten en begon aan alles te twijfelen.»

HUMO En je kwam er niet uit door – zoals je gewend was – te denken, te lezen, te analyseren en je ratio te gebruiken.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: