'Europa, dat is voor mij in de eerste plaats: veiligheid.'
Onze Man in het opvangcentrum van Sijsele

© Wouter Van Vaerenbergh

, door (jm)

2

'Ik wil België bedanken voor de gastvrijheid. Het grootste cadeau dat ik kan geven: mijn kinderen opvoeden tot knappe, correcte, liefdevolle mensen'

Voor de Brugsesteenweg de Gentsesteenweg wordt, heet hij even Dorpsstraat. Een paar honderd meter slechts, maar dat volstaat voor een kerk, drie cafés, een pitazaak, twee banken en een handvol winkels: Sijsele. Wie de idylle wil, moet de voorbijrazende auto’s wegdenken. Het lukt me niet: onder het oude grijs van de namiddaghemel, in de heimelijke kou van een ongelukkige winter, zie ik al die levens, haastig op weg naar ergens, en al wat in me opkomt is dat hun bestemming alleen maar ontgoocheling kan zijn. Maar mijn mistroostigheid wordt meteen gecorrigeerd door Tzat (23) en Roieen (25), twee Afghanen die in het opvangcentrum verblijven, en in de krantenwinkel een telefoonkaart zijn komen kopen.

Tzat «Ik word net euforisch van die drukte op de weg. Het is héérlijk om al dat verkeer voorbij te zien razen, en te weten: in geen enkele van die auto’s zit iemand die me kwaad wil doen. En als er toch iets gebeurt, is er vast wel een bewakingscamera die alles zal filmen, en staat de politie er binnen de vijf minuten. Ik hoef hier niet bang te zijn. Dat is Europa in de eerste plaats voor mij: veiligheid. Gerust kunnen slapen. Hier lopen zakenmannen, CEO’s en ministers gewoon over straat, zonder bodyguard. In Afghanistan is dat ondenkbaar.»

De twee weten waarover ze praten. Details mag ik niet noteren, maar hun vaders bekleedden hoge functies in Afghanistan, waardoor Tzat en Roieen in de kringen van Hamid Karzai en Ashraf Ghani vertoefden – de vorige en de huidige president van het land.

Roieen «En toch voelden we ons op het einde paria’s. Onze vrienden wilden niet meer met ons omgaan. Niet omdat we iets lelijks gedaan hadden, wel omdat ze bang waren – ze wilden niet met ons geassocieerd worden, want dan liepen ze óók gevaar. Er hing voortdurend dreiging in de lucht voor ons. We waren bang om gekidnapt te worden, of gewoon vermoord.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan