Jelle De Beule na de transfer:
'Bij VIER was 'De ideale wereld' vulgair, bij Canvas is het spits'

, door (rv)

98
jelle de beule
© Johan Jacobs

'We mogen van één krant blijkbaar geen vaste waarde worden die drie avonden per week te zwaar op de concurrentie gaat wegen: op VTM, welteverstaan'

In de rechterbovenhoek van die cartoon zie je in een cirkeltje het aangespoelde lijkje van het jongetje Aylan: een schokkend beeld dat vorig jaar in landen met een normaal sterftecijfer en een hoge levensstandaard voor collectieve ontzetting zorgde. De cartoon zelf stelt twee likkebaardende mannen voor die met grijpgrage handen achter twee wegrennende vrouwen aan zitten. De kerels hebben het, met ogen die uitpuilen van geilheid, duidelijk op de derrières van die dames gemunt. De tekst luidt: ‘Wat was er van Aylan geworden als hij toch was opgegroeid?’ Niet iedereen zag de humor van de cartoon in, men maakte dan ook gewag van ongepasticiteit en erger.

Bij Woestijnvis, in het idyllische Vilvoorde, leg ik die cartoon voor de gezelligheid aan Jelle De Beule voor, helpdeskbediende en multifunctioneel medewerker van ‘De ideale wereld’.

Jelle De Beule «Ik snap het idee wel, maar als ik er als professionele humorist naar kijk, vind ik het slecht uitgevoerd. Bij ‘De ideale wereld’ vragen wij ons vaak af: ‘Als je kritiek op maatschappelijke verschijnselen uitoefent, spreek je dan namens jezelf of in naam van de samenleving?’ Ik denk niet dat een cartoonist van Charlie Hebdo zo rechts is dat hij beweert dat kleine asielzoekertjes die een barre zeereis overleven, per definitie tot borsten- en kontengrijpers uitgroeien. Volgens mij spot Riss juist met mensen die niet vies zijn van een gevaarlijke veralgemening als: ‘Die vluchtelingen zijn allemáál borsten- en kontenknijpers’, maar toch is het alsof Charlie Hebdo dat statement maakt, en daarom hapert er iets aan die cartoon. Ik begrijp ook dat veel mensen er aanstoot aan nemen.»

HUMO Riss heeft de aanslag op Charlie Hebdo overleefd. Hij heeft zijn collega’s en tevens zijn vriendenkring in luttele minuten zien vermoorden door twee aanstaande hemelbewoners. Mocht het mij overkomen zijn, dan zou ik me misschien ook niet meer afvragen of ik wel fijngevoelig genoeg ben in mijn werk.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: