Humo sprak met Peter Mertens (PvdA):
'Als één op de vier jongeren in Antwerpen de school verlaat zonder diploma, dan zit je toch met een tikkende tijdbom?'

, door (yd)

280
peter mertens 1200
© Saskia Vanderstichele

'Het Vlaams Belang wordt slapend rijk – met dank aan de N-VA, want aan de innemende persoonlijkheid van hun nieuwe voorzitter zal het niet liggen'

HUMO Walter van den Broeck heeft die generatie nog mooi geportretteerd in ‘Groenten uit Balen’.

Peter Mertens «Het was mijn ideaal toch niet. Mijn moeder is van boerenafkomst en is tot haar 14de naar school geweest, mijn vader tot zijn 16de. Ik was de eerste van de familie die naar de universiteit mocht en kon gaan. Dat was heel belangrijk, en het werd er ook ingepeperd. Bij mijn vader waren ze met dertien thuis, bij ons moeder ook. Bij de laatste telling heb ik moeten vaststellen dat ik iets meer dan tweehonderd neven en nichten heb rondlopen.»

HUMO En die heb je allemaal geronseld om op jou te stemmen. Mét resultaat: in Humo’s Pop Poll ben je Politicus van het Jaar geworden. Hoe heb je dat geflikt?

Mertens (lacht) «Een paar neven en nichten zullen waarschijnlijk wel op mij gestemd hebben. En verder was er een uitgekiende strategie, natuurlijk (lacht). Ik ben content, ja. Blijkbaar wordt het werk onder de radar dan toch af en toe beloond. In 2012 had ik dat gevoel ook. Bij de peilingen voor de verkiezingen scoorden we toen helemaal niet goed, maar ons eigenlijke resultaat verbaasde iedereen (de PVDA haalde 8 procent in Antwerpen en werd er de vierde partij, red.). Het is van een totaal ander niveau, maar je ziet in Amerika nu ook Bernie Sanders opstaan, en in Engeland Jeremy Corbyn. Ook altijd in de luwte gewerkt, en plots staan ze daar.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: