Sterven van schaamte:
Acteur Zouzou Ben Chikha geneerde zich over zijn afkomst

, door (bdc)

1
zouzou 1200

'Ik heb vaak gedacht: waren mijn ouders maar in Tunesië gebleven'

Hij timmert zelf een kinderkamer in elkaar, sponsort de dorpskermis en kruipt zodra hij kan op zijn koersfiets. Veel Vlaamser dan Amar maken ze ze niet. En dat is geen toeval. ‘Amar wil er zo graag bij horen,’ vertelt Zouzou Ben Chikha (45), de acteur die hem gestalte gaf. ‘Hij is de über-West-Vlaming. Maar wat hebben de kijkers uiteindelijk gezien? Een Tunesiër die heel hard een West-Vlaming probeert te zijn.’

Het is lang Ben Chikha’s leven geweest: erbij willen horen, maar dat niet kunnen of mogen. En je vervolgens schamen voor je afkomst. Zo was het ook die zondagmiddag, toen hij in Ledeberg werd tegengehouden door twee Gentse flikken die hem dwongen zijn schoenen en kousen uit te doen, in de gietende regen, omdat hij zich zogezegd verdacht gedroeg. Een incident dat in alle kranten werd becommentarieerd.

Zouzou Ben Chikha «Het overheersende gevoel was er één van vernedering. Als je daar staat als een brigand, schaam je je ook tegenover iedereen die op dat moment passeert. Dan denk je: ‘Fuck zeg, zie me hier staan. Wat zullen de mensen denken?’ Je bent boos omdat je net – je hele leven lang – je best doet om géén brigand te zijn. En je beseft opnieuw: ‘Je probeert erbij te horen, maar het zal nooit lukken.’ Dat is de essentie.»

Het is het gevoel van schaamte dat hij als kind zo vaak ervoer. Zo herinnert hij zich een bezoek aan de supermarkt met zijn vader, toen hij een jaar of 10 was. Dat deed hij normaal met zijn moeder, maar die lag toen in het moederhuis, bevallen van zijn jongste broer.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: