Bart De Pauw over 'Twee tot de zesde macht': 'Als je onze kijkcijfers ziet, kun je inderdaad zeggen dat we door de media genegeerd worden'

, door (tr)

12
Depauw1200
© VRT

'Op zondag tv-kijken is even traditioneel Vlaams als fricandon met krieken'

Ook op weekdagen heeft De Pauw een aardige vinger in de pap te brokken: op dinsdag volgt een half miljoen paar ogen trouw de herhalingen van z’n puike fictiereeks ‘Quiz me quick’ (2012), en als u ’s maandags onweerstaanbaar naar VIER en ‘De Mol’ gezogen wordt, herinnert u zich vast nog dat ook dat programma tenminste voor een deel uit zijn koker komt.

Bart De Pauw «Ik heb alle afleveringen van ‘De mol’ tot nu toe gezien, en ik blijf trouw kijken. Ik ben onder de indruk van hoe goed het er allemaal uitziet. In de eerste aflevering vond ik de proeven misschien nog wat te vrijblijvend: dat beeld van de deelnemers die onder die brug hingen was fantastisch mooi, maar de proef zelf had maar weinig om het lijf. Maar ondertussen ben ik wél volledig mee. Eerlijk is eerlijk: ze zijn er bij VIER in geslaagd om ‘De Mol’ naar 2016 te brengen en het concept op een briljante wijze opnieuw uit te vinden. Niet zo voor de hand liggend als je weet dat het laatste seizoen uit 2003 dateert, en er een vrij jonge ploeg achter de nieuwe reeks zit.»

HUMO Kijk je anders naar ‘De mol’ als je het concept zelf mee bedacht hebt?

De Pauw «Ik betrap mezelf er wel op dat ik soms weer begin te denken zoals toen: ‘Ik zou zo’n type kiezen als mijn mol, dus zou het díé weleens kunnen zijn.’ Maar het blijft een programma waar je als kijker door de makers gemanipuleerd wordt; ze laten je zien wat ze wíllen dat je ziet. Een groot verschil met wanneer je er vierentwintig op vierentwintig bij bent.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: