Sam Louwyck over 'Eigen kweek':
'Dat wij cannabisgebruik te luchtig benaderen? Totaal van de pot gerukt!'

, door (kd)

1
Eigenkweek1200
© VRT

''Ik speel nu de broer van Den Ollander: een fantastische vondst.'

Dat de perikelen van de familie Welvaert, aardappeltelers-turned-wietkwekers uit financiële noodzaak, wellicht weer moeiteloos anderhalf miljoen kijkers aan de buis zullen kluisteren, is te verwachten na de hype die bij de eerste reeks ontstond. Plots inspireerden de uitspraken van Wim Willaerts personage Frank tot T-shirts met opschriften als ‘You’re schetecanard’, en het hotel-restaurant De Hollemeersch, waar Frank en Julita hun trouwfeest gaven, zette prompt wietloof en ijsjes met shit of mouse op het menu.

De volledige cast tekende opnieuw present, óók Sam Louwyck, en dat is enigszins verbazingwekkend: zijn personage Den Ollander kwam op het einde van vorig seizoen met een dodelijke klap in de gracht terecht, in een poging de kogels van de politie te ontwijken. Maar daar wisten de scenaristen handig een mouw aan te passen: Louwyck keert terug als Patrick Museeuw, broer van – ‘Thuis’ is er niks tegen! – Den Ollander.

Sam Louwyck «Toen ze me opbelden om te vertellen dat er een tweede seizoen zou komen, zei ik: ‘Jamaar, wat moet ik dan doen, komen spoken of zo?’ Wat later belden ze terug: ‘We hebben het gevonden: je zult je eigen broer spelen!’ Een fantastische vondst, want uitdagend om te spelen. Ik heb er m’n haar voor moeten kleuren, en uiteindelijk ben ik geëindigd met m’n natuurlijke coupe: Ronald McDonald-ros. Een ware ramp, maar ’t is er ondertussen bijna uitgegroeid.

»Patrick is dit seizoen een sleutelfiguur: door hem moet de familie Welvaert weer wiet beginnen te kweken. Dat zit zo: die 150.000 euro die zijn broer oorspronkelijk aan Lucien had gegeven in ruil voor wiet, is eigenlijk van Patrick – hij had dat voorgeschoten. Wanneer Patrick vrijkomt uit de gevangenis – hij heeft vijftien jaar gezeten voor de dood van een veiligheidsagent – wil hij zijn geld natuurlijk terug. Maar dan blijkt dat de familie Welvaert ondertussen alles heeft opgesoupeerd. En hoe kunnen ze snel weer zo’n smak geld verdienen? Juist.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: