Vijf jaar geleden overleed (pdw): 'Zoveel mensen voelden evenveel liefde voor hem als wij – zijn familie, zijn kinderen, zijn bloed'

© Bart Van der Moeren

, door (jm)

356

'Vaak zien mensen alleen de mythe – de schrijver, de muzikant, de grappenmaker – en niet de lieve vader en de mooi stuntelende man'

Marleen Beeckman (56), zijn levenspartner, en Benno (21) en Hannah De Witte (20), hun kinderen, hebben sinds die onvriendelijke dag de wereld drie jaar krankjorum zien voortdraaien, terwijl hun eigen werelddeel almaar kromp: verdriet zit in een klein hoekje. Nu ontvangen ze me in hun aardige huisje in Gentbrugge, om samen door hun herinneringen te swingen. Daar komt veel goeds van: ik heb zelden mensen ontmoet met wie het warmer praten is.

Maar eerst wandelen we terug naar de dag met die brutale deuk in, de dag waarop de hartslag van (pdw), een drumroffel van The Who, stokte.

Benno De Witte «Mijn ma riep me, ik stommelde naar beneden, en daar zag ik mijn vader – erg bleek, zijn gezicht vertrokken van de pijn. Toch zag ik nog niet meteen de ernst van de situatie in. Pas toen de ambulanciers binnenkwamen, besefte ik: ‘Shit, dit is echt niet in orde.’»

Marleen Beeckman «Het was een gewone ambulance, zonder dokter. De ambulanciers hebben nog een mug proberen op te roepen, maar er was geen enkele beschikbaar. Patrick had een ontsteking van het hartvlies. Dat is te behandelen, als je er snel bij bent. Enfin, ik ben samen met Peter, een buurman, achter de ambulance aan gereden. ‘Pak wat kleren mee voor Patrick,’ zei Peter nog, ‘voor als hij langer moet blijven.’»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: