'Met grote bijval verlengd'
Dwarskijker over 'Eigen kweek', 'Clinch' en 'Copy beest'

, door (rv)

Deel
dwars

Eigen kweek

Eén – 21 februari

Wegens succes is ‘Eigen kweek’, een laagdrempelige dramaserie over zelfredzaamheid in tijden van lage aardappelprijzen, met grote bijval verlengd. Laatst keken er 1,8 miljoen mensen, onder wie schrijver dezes, naar de eerste aflevering van het tweede seizoen. Een hoop volk, dat wel. Laat ik nog maar eens voorzichtigjes stellen dat ik een hoog kijkcijfer geen vanzelfsprekende kwaliteitsnorm vind, waardoor ik nooit voor beleidsmaker bij de commerciële televisie zou deugen. Ik heb er simpelweg het talent niet voor, maar – ik kan het u nog sterker vertellen – dat specifieke manco is dan weer mijn gave, vreemd genoeg. Ik hoop me hieromtrent eerlang nader te verklaren, maar nu moet ik in galop ter zake komen. Voor het zover is, gooi ik eerst even een anekdotetje uit mijn privésfeer te grabbel: ik heb de eerste aflevering van ‘Eigen kweek 2’ in een hotelkamer in Groningen gezien, een stad waar ik een kwalijke opstoot van melancholie heb overgehouden aan de aanbevelenswaardige tentoonstelling ‘David Bowie Is’ in het Groninger Museum. Iedereen blijft maar doodgaan. In die weeë stemming zag ik op de televisie dat er ter hoogte van de gemeente Heuvelland, de locatie van ‘Eigen kweek’, nog altijd vergezichten zijn die meer perspectief bieden dan ik doorgaans denk als ik in den vreemde ben. Ik kon me niet meer in detail herinneren hoe de eerste serie van ‘Eigen kweek’ was afgelopen, zodat ik eigenlijk op een korte samenvatting van wat voorafging had gerekend, zonder dat ik daarvoor naar een iPad moest grijpen, maar naar die service kon ik kennelijk fluiten. Wat ik dan ook oorverdovend maar daarom niet minder toonvast heb gedaan.

‘Eigen Kweek 2’ speelt zich vier jaar later af. We zagen hoe politieagente Chantal Vantomme (Maaike Cafmeyer) zich met een andere ordehandhaver in restaurant In De Wulf aandiende. Daar wou ze, met het oog op de plaatselijke veiligheid, even een hartig woordje met de nieuwe bordenwasser wisselen, ene Patrick Museeuw (Sam Louwyck), die als twee druppels water op zijn broer Klaas ‘den Ollander’ Museeuw leek. Klaas was de ontvoerder van Julita, een vent die de eerste serie dan toch niet had overleefd. Patrick, ook een boef, had er vijftien jaar gevangenis op zitten wegens een roofoverval waarbij een dode was gevallen: de expert bij wie hij te rade was gegaan aangaande de hoeveelheid semtex die je voor een geslaagde overrompeling van een geldtransport nodig hebt, had ‘de komma verkeerd geplaatst’. Patrick Museeuw vond dan ook dat hij technisch gezien geen moord op zijn geweten had. Het verhaal van de noodlottige komma van de expert, Museeuws argument à decharge, kregen we een aantal keren te horen, waardoor het een grimmig repeteergrapje werd. Tussendoor schotelde het personeel van In De Wulf de plaatselijke politie een amuse-gueule voor – varkenskotelet uit het vuistje – waarover Chantal Vantomme tijdens de diensturen zou zeggen: ‘Dat koteletje was zeker niet slecht.’ Ik moest grinniken om het lichte voorbehoud in die opmerking, en grinniken is zo nu en dan mijn lust en mijn leven.

Patrick Museeuw aasde op het verdwenen losgeld van 150.000 euro, tevens drugsgeld, waar zijn broer uiteindelijk naast had gegrepen. Die poen moest in de familie blijven. Daardoor kwam hij in het gezelschap van de opportunistische meeloper Bernard (Stefaan Degand) bij het boerengezin Welvaert terecht, de voormalige wietkwekers, die in de vorige serie de dans ontsprongen. Patrick Museeuw dreigde ermee het zoontje van Frank en Julita iets aan te doen, en in één moeite door chanteerde hij de chantabele Welvaerts, zodat ze, om die 150.000 euro bij elkaar te krijgen, en officieel aan ‘Eigen kweek 2’ te beginnen, zich weer aan de hachelijke wietteelt moesten wagen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: