Seks, drugs en toppensioenen: zijn de 50-plussers de oorzaak van alle ellende?

, door (mav)

3
babyboomers 1200
© Kamagurka

'Wie wil er nou zo braaf, saai en verantwoordelijk zijn?'

Ze hadden het toch zo goed, met hun baan, hun eigen huis en gratis opleiding voor iedereen die dat wilde, vrije seks en de beste muziek ooit, plus een vette pensioenregeling, zodat ze lekker twee keer per jaar op cruisevakantie kunnen of de hele dag golfen. Dat zijn de babyboomers, dat cohort dat volgens de demografische handboeken is geboren tussen 1946 en 1965, nietwaar?

Niet waar, meent Jennie Bristow. Het is – hoe kan het ook anders bij zoveel karikaturen – toch echt veel genuanceerder. De 40-jarige Britse sociologe stelt in haar boek ‘Baby Boomers and Generational Conflict’, gebaseerd op haar doctoraal onderzoek aan de University of Kent, dat veel beschuldigingen aan het adres van de babyboomers niet deugen.

HUMO Toen u aan uw doctoraal begon, schrijft u, wilde u eigenlijk over generatieconflicten schrijven. Waarom verlegde u uw onderzoek naar de babyboomers?

Jennie Bristow «Ik was eerlijk gezegd niet zo geïnteresseerd in de hele discussie over de babyboomers. Maar tijdens mijn analyse van de vakliteratuur kon ik niet om al die opiniestukken heen, waarin de babyboomers telkens weer opdoken. Mij viel op dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor zo ongeveer álle problemen in de samenleving. Ze krijgen de schuld van allerlei economische uitdagingen, zoals de schuldencrisis en het woningtekort, maar ook van allerlei culturele en ethische problemen – van individualisering en seksualisering tot het verval van de traditionele familie en beschaafde omgangsvormen.»

HUMO Dat klinkt als kritiek uit rechtse, conservatieve hoek.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: