David & Stephen Dewaele van Soulwax:
'Jongeren weten niet meer hoe ze moeten dansen.'

© Rob Walbers

, door (kv)

1

'Vooraf hebben we twee regels vastgelegd met Felix. Eén: we zijn vrienden, en dat willen we blijven. Twee: dat mag ons niet tegenhouden om onze mening te ventileren'

‘Belgica’ koppelt rauwe emotie aan pure energie: voor dat eerste zorgt vooral acteur Tom Vermeir, die één van de twee broers-clubuitbaters vertolkt; voor het tweede tekenen de vele liveoptredens van fictieve bands in club Belgica. Die hebben één ding gemeen: hun muziek komt allemaal uit de koker van de Dewaeles. De vennootschap tussen Stephen en David en regisseur Felix van Groeningen gaat al een hele tijd mee: als Samantha Fu schreven de broers in 2001 het opzwepende ‘Theme from Discotheque’ voor Van Groeningens gelijknamige theatervoorstelling; voor z’n debuutfilm ‘Steve + Sky’ stelden ze een soundtrack samen met uitsluitend Nederlandse en Vlaamse songs; een derde samenwerking kon dan ook niet uitblijven.

Stephen Dewaele «Op een dag liep ik een kennis tegen het lijf die me zei: ‘Wat hoor ik? Gaan jullie de muziek maken bij de nieuwe film van Felix?’ Waarop ik: ‘Ah bon, echt?’ ‘Het is een film over de Charlatan,’ voegde hij er nog aan toe (vader Van Groeningen was de oprichter en, tot 2000, uitbater van de Charlatan, red.). Niet veel later belde Felix: ‘Ik wil eens gaan eten met jou en Dave.’ ‘Gaat het over die film?’ vroeg ik. En ja hoor. Maar eigenlijk heeft Felix ons nooit écht gevraagd.»

David Dewaele «Maar jawel, gij. We hebben alleen gezegd dat we het niet konden, en dan vooral omdat we nooit veel naar de Charlatan zijn gegaan. Had het over café Atlantic destijds gegaan: ja. Of de Culture Club. Maar uiteindelijk is ‘Belgica’ geen film over de Charlatan: het is een universeel verhaal over het traject van een succesvolle club, over twee broers, en over het nachtleven.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: