'Echte seksuele bevrijding begint bij masturbatie.' Niet zo brave borsten: Humo's grote feminisme-debat

, door (hvt)

35
feminist1200
© Marco Mertens

'Schaamte voor beenhaar is aangeleerd – we hebben ons laten rollen door de marketeers'

Klara-redacteur en Chef Vrouw-enzaken bij ‘Van Gils & gasten’ Heleen Debruyne (27) heeft het in de podcast ‘Vuile lakens’, die ze samen met Anaïs van Ertvelde maakt, over alles, van schaamhaar tot de vrouwelijke erectie. In haar boek ‘De tweede helft’ schreef MR-gemeenteraadslid Assita Kanko (35) over de onderdrukking waaronder de vrouwelijke helft van de wereldbevolking nog steeds te lijden heeft. Blogster Yasmine Schillebeeckx (25), ten slotte, stond aan de wieg van #WijOverdrijvenNiet – de hashtag waaronder vrouwen massaal verhalen over seksisme delen – waaruit nu haar boek ‘Echte vrouwen bestaan niet’ is voortgevloeid.

Heleen Debruyne «Ik zie de laatste tijd inderdaad wel een nieuwe golf ontstaan, en dan vooral dankzij het internet. Wat me stoort, is dat het vaak steekvlamfeminisme is: er wordt één item op de agenda gezet, waarover iedereen zijn ervaringen deelt. Dat wekt initieel verontwaardiging op, maar dan waait het weer over. Neem bijvoorbeeld…»

Yasmine Schillebeeckx «…#WijOverdrijvenNiet?»

Debruyne «Exact. Pas op: catcalling – vrouwen nafluiten – kán een probleem zijn en we moeten zeker werk maken van het onveiligheidsgevoel van vrouwen op straat. Maar die verontwaardiging brengt meteen ook mannelijke tegenreacties mee: ‘Zeg, wij zijn geen seksisten!’ Uiteindelijk loop je dan vast in een gepolariseerd debat.»

Schillebeeckx «Daar is iets van, ja. #WijOverdrijvenNiet is begonnen met een paar artikels die ik had geschreven. Ik had de publieke opinie mee en dacht: ‘Oké, dit is het moment om er iets aan te doen.’ Waarna er niks meer gebeurde. Helemaal anders ging het bij de massa-aanranding in Keulen: het debat bleef niet steken in indignatie, maar politici begonnen om het luidst te roepen dat ze in maatregelen tegen seksueel geweld zouden investeren. Waarom deden ze dat niet toen het debat in België woedde?»

Debruyne «De politiek claimt zo’n probleem alleen als het past binnen hun agenda.
»De documentaire ‘Femme de la rue’ van Sofie Peeters vond ik ook erg dubbel: ze kan racisme in de hand werken. Elke vrouw wordt weleens nagefloten in Brussel. Dat op zich is niet wat me stoort. De diepere machtsstructuren rond het fenomeen zijn erger.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: