Jan Mulder: 'Jan en Toby'

, door (jam)

Deel
Jan Mulder: 'Jan en Toby'

Tottenham Hotspur. White Hart Lane. Jimmy Greaves, Danny Blanchflower, Martin Chivers, Martin Peters, doelman Pat Jennings, Dave Mackay. Onuitwisbare namen. Ik heb het boek ‘The Glory Game’ (1972), dat over de club gaat, in de kast staan en blader er nog eens in. Dead ball tactics, in Tottenham voor het eerst in de geschiedenis serieus genomen door een voetbalcoach en gesignaleerd door een journalist.

De legendarische coach Bill Nicholson werd geboren in een gezin met vijf broers en vier zusters. Zijn vader was paardenverzorger, moeder baarde. De tandarts beval hem als jonge voetballer Tottenham aan. Bill liep stage en werd toegelaten als ground staff boy voor 2 pond per week. In 1938 tekende hij een contract als profvoetballer en in 1939 al vervoegde hij het leger.

Bij de Durham Light Infantery leerde Bill een geweer te demonteren en weer in elkaar te zetten, wat hem volgens ietwat rare voetbalkenners van pas kwam bij de samenstellingen van zijn latere teams. Bill werkte razendsnel en op gevoel.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: