Bert Govaerts schrijft nieuwe biografie over Ernest Claes, de Zwarte van Zichem

, door (ms)

69
Ernest1200

'De geruchten over concentratie­kampen doet hij af als 'al te opvallende reclame van ­joodse zijde'' Ernest Claes met een officier van de Propaganda-Abteilung

‘Ernest Claes is er altijd geweest,’ zegt Bert Govaerts (63), als ik hem vraag hoe hij de man ooit in zijn vizier kreeg. ‘De Vlaamse literatuur wás Ernest Claes.’ We zitten in het Berchemse café RoodWit en ik ontdek in Govaerts een fideel supporter van ‘De Witte’.

Bert Govaerts «‘De Witte’ blijft zeer leesbaar. Het had kwaliteiten die zijn latere boeken niet meer hadden. Claes wou een groot schrijver worden, Stijn Streuvels achterna, maar dat lukte hem niet. ‘De Witte’ is een beetje ‘uit zijn handen gevallen’, het was nog het werk van een student die zijn literaire ambities even vergat en zich gewoon aan het vertellen zette over een wereld die niet meer bestond. Er zit enige wanhoop in dat boek, maar ook veel levensplezier, en daar waren de mensen in 1920, na die verschrikkelijke oorlog, zeer aan toe.»

Het succes van ‘De Witte’ en de vele opvolgers was enorm, de literaire erkenning viel tegen.

Govaerts «Al bij zijn eerste bekroning, voor ‘Bei uns in Deutschland’, zegt de jury dat ze vooral Claes’ morele kwaliteiten wilde loven: hij was ongeschonden de wereldoorlog doorgekomen – wat blijkbaar uitzonderlijk was. Ik heb gezocht naar gedegen kritische stukken over Claes, maar die bestaan haast niet. Sommige boeken zijn nauwelijks gerecenseerd. Van het tweede deel van ‘Het leven van Herman Coene’ was tot voor kort maar één recensie bekend.

»Claes was zijn Kempische vertellingen na een tijd zelf beu, maar hij kon eigenlijk niets anders. En tragisch genoeg besefte hij dat: ‘Ik heb juist schrijverstalent genoeg,’ schreef hij, ‘om in te zien hoe klein het is.’»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: