'Voedsel is een fetisj geworden.' De wijsheid van Yotam Ottolenghi, een wereldkok

, door (kv)

42
vrijbeeld

'Voedsel is een fetisj geworden: veel mensen kopen kookboeken, maar koken nooit'

‘Hey Yotam, ik heb echt heel de stad afgelopen op zoek naar de ingrediënten voor dit recept van je, en ik heb ze – raar maar waar! – gevonden: melk, eieren en een blik tomaten. Ongelofelijk!’ Het soort sarcastische lezersreacties die Yotam Ottolenghi krijgt op zijn receptencolumn in The Guardian.


De boodschap is telkens duidelijk: wie houdt van typische Ottolenghi-gerechten als een salade van zoete aardappel, angosturabitter en geitenkaas of bloemkoolbeignets met komijn, limoen en munt, is hoger opgeleid, bemiddeld, cultureel onderlegd en een tikje (pseudo-)intellectueel. En ja, Ottolenghi’s recepten staan bol van de exotische, vooral Midden-Oosterse en niet meteen in de supermarkt te vinden ingrediënten als gedroogde zure kersen, za’atar of nigelle. Maar de kritiek aan het adres van Ottolenghi kan de groei van zijn foodimperium niet stoppen. Zopas verscheen ‘Nopi’, een kookboek dat bij het chiquere Ottolenghi-restaurant in Soho hoort (chef daar is Ramael Scully) en er zit alweer een bak- en dessertboek aan te komen.

Behalve verschillende restaurants en deli’s verspreid over Londen heeft Ottolenghi nu ook enkele tot foodlabs verbouwde spoorbogen in Camden, waar hij met een heel team aan de lopende band nieuwe recepten verzint en uittest. Hij maakte televisieprogramma’s (‘Mediterranean Feast’ op Channel Four en ‘Jerusalem on a Plate’ op BBC 4 ) en heeft tegenwoordig ook een webshop waar je z’n onvindbare ingrediënten met een muisklik kunt bestellen. Het Ottolenghi-succes verklaard? Ingewikkelde kooktechnieken blijven achterwege, je moet vooral flink veel boodschappen doen en het resultaat is altijd een verrassende, kleurrijke combinatie van ingrediënten. Gegarandeerde bewondering van uw gasten dus én fotogenieke food porn voor op uw Instagram.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: