Revue Lanoye: 'Onze maniertjes van beven'

, door (tl)

64
Revue Lanoye: 'Onze maniertjes van beven'

‘Dit is een aanval op onze manier van leven. Die barbaren viseren onze superieure beschaving.’ Zo werden, eens te meer, de moorddadige aanslagen op Zaventem en Maalbeek weggezet door menige politicus en commentator.

Zouden zij dat werkelijk zelf geloven? Zo’n analyse is al simplistisch genoeg om twijfel te zaaien over minstens de superioriteit van wie ze hanteert.

Dulle greed

Behalve simplistisch is ze koket. Europa wordt niet aangevallen om wat het is. Europa wordt aangevallen om wat het doet. Al jaren, en vaak met minachting voor de eigen normen en verdragen.

Voorlopig woedt de oorlog godzijdank slechts af en toe in de straten van onze prachtige metropolen. Buiten ons zwalpende continent kraait hij al decennialang victorie, als een Dulle Griet op speed. Meestal met directe westerse betrokkenheid en niet zelden als gevolg van westerse doortrapte leugenachtigheid. Zoek je een passende sleutel voor dit tijdvak? ‘It’s the geopolitical bullshit, stupid!’ Plus de economie die zich ervan bedient. Greed on speed. Al de rest is propaganda.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: