'Volgens mijn vrouw ben ik onbetaalbaar'
Koning van de kijkcijfers: Bart De Pauw

, door (tr)

70
vrijbeeld

'Ik betwijfel of iemand over dertig jaar nog weet wie Bart De Pauw is'

We treffen Bart op de dag na dinsdag 22 maart. Een woensdag, maar dat is de enige zekerheid. Ons gesprek zou oorspronkelijk de dag ervoor plaatsvinden, maar een stel snoodaards besliste dat het geen dag zou worden om het over kijkcijfers en het immer voortkabbelende televisielandschap te hebben. Klein wist-je-datje: de kantoren van De Pauws productiehuis Koeken Troef – plaats van afspraak – liggen dan wel in Mechelen, tot voor kort waren De Pauw en zijn ploeg in Molenbeek gevestigd. In hetzelfde gebouw waar Eric Goens nu zijn docureeks maakt. ‘We hadden er nooit grotere problemen dan af en toe eens iemand die voor onze toegangspoort parkeerde, maar als je ’s avonds naar huis reed, zag je toch af en toe een vuile blik – ‘Jou zien we hier niet graag.’’

In een ideale wereld hadden we het eerst over ‘De mol’ gehad, dat daags tevoren aan z’n finale toe was en zo’n programma is dat uit de koker van – onder anderen – De Pauw komt. Omdat een betere wereld bij jezelf begint, besluiten we die plannen niet te wijzigen.

HUMO De bekendmaking van een nieuw seizoen van ‘De mol’ ging gepaard met heel wat duw- en trekwerk tussen Woestijnvis en de originele bedenkers. Tom Lenaerts werd destijds afgeschilderd als de voornaamste dwarsligger, maar hoe enthousiast was jij eigenlijk toen je het nieuws kreeg?

Bart De Pauw «Ik vond ook dat de tijd rijp was voor een nieuw seizoen. Sterker nog, zo’n halfjaar voor Woestijnvis me liet weten dat ze plannen hadden om ‘De mol’ opnieuw te maken, had ik de drie andere makers (Michiel Devlieger en Michel Vanhove waren de andere twee, red.) al een keer samengeroepen om daarover te praten. Het idee had ik overgehouden aan een droom die ik kort daarvoor had: een camerashot, vanuit de lucht met een drone, waarbij je boten over het water zag zoeven. Toen ik wakker werd, kreeg ik de gedachte aan een nieuwe ‘De mol’ niet meer uit mijn hoofd. Ik legde het idee voor aan de drie andere bedenkers, maar het water bleek te diep om één en ander ook in de praktijk te brengen. We zaten elk bij een ander productiehuis, en alleen al de keuze voor een zender was erg moeilijk. Er was een voorkeur voor Eén, maar dat kon Michiel moeilijk maken omdat hij aan VIER gebonden is. Zo waren er nog wel een paar punten waar we het niet over eens raakten, dus lieten we het maar zo. Ik had het tenminste geprobeerd.»

HUMO Hoe bitter ben je dan als jouw idee nog geen halfjaar later wél levensvatbaar blijkt, maar dan bij VIER?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: