Nu ook actief in Vlaanderen: Ahmad Salam, de man die Fouad Belkacem leerde haten

, door (rs)

1261
vrijbeeld

'Zolang we niet in een islamitisch land leven, moeten we afstand houden van de viezigheid van de ongelovigen'

‘Europa wordt niet bedreigd door islamgeweld, terroristen en jihadisten,’ zegt Jean-Paul Ney, een Franse terreurspecialist en -journalist die de extreme islam al jaren op de voet volgt, ‘maar door een ideologie: het islamisme, een stroming binnen de islam die een religieus superioriteitsidee en haat combineert met een duidelijk afgelijnd politiek programma: de verovering van de wereld.’

Jean-Paul Ney «Terrorisme en jihadisme zijn slechts instrumenten voor salafisten die willen afrekenen met de seculiere maatschappij. Maar niet alle radicale moslims kiezen voor openlijk geweld. Twintig à dertig jaar geleden doken in Frankrijk en België al predikers op die men in Algerije en Marokko aan de deur had gezet. We lieten begaan, en nu worden we niet alleen bedreigd door bommen en kalasjnikovs, maar ook door prekers en Koranleraars die hun extremis-tische boodschap verspreiden. En met succes. Steeds vaker gaan binnen de islamitische gemeenschappen stemmen op die in onze westerse egalitaire samenleving het recht op ongelijkheid opeisen, het recht om vrouwen, homoseksuelen, kinderen en niet-islamieten te discrimineren. En wij plooien: aparte uren voor vrouwen in zwembaden, aparte compartimenten in treinen…»

Overal in Europa kopen salafistische islamgroepen – onder de paraplu van de Moslimbroederschap en met het geld van rijke Arabische oliestaten – grote en dure vastgoedcomplexen op om er islamitische centra te installeren, met scholen en opvoedkundige instituten. Ze dragen vaak een compromisloze en onverdraagzame islam uit, ronselen bekeerlingen en zamelen fondsen in voor ongecontroleerde en onduidelijke ‘humanitaire’ doeleinden. België is daarin geen uitzondering.

En de salafisten komen echt van overal. Zo is in Franstalig België de uit Frankrijk overgewaaide groep Dine al Haqq neergestreken. Die door Saoedi-Arabië gefinancierde organisatie heeft in België de vzw Centre Al Jama’a opgericht en is onder meer actief in Brussel en Charleroi. En ook vanuit Nederland proberen rijke en goed georganiseerde islam-ondernemingen hier voet aan de grond te krijgen.

De hand van Rita

Een tiental jaar geleden gingen Fouad Belkacem en zijn Antwerpse volgelingen van Sharia4Belgium geregeld naar de As Sunah-moskee in Tilburg, om er naar de populaire imam Ahmad Salam te luisteren. De met de Moslimbroederschap gelieerde Syriër, die eerst actief was in de omstreden Al Fourqaan-moskee in Eindhoven en vervolgens zijn eigen moskee opzette in Tilburg, was toen al een beruchte haatzaaier. In 2004 had de ‘Korankenner’ een eerste keer het nationale nieuws gehaald: voor het oog van de camera weigerde hij de Nederlandse minister Rita Verdonk een hand te geven. Omdat ze een vrouw is.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: