Hoe zou 't nog zijn met de proefbuishamburger?
'Over 7 jaar ligt er betaalbaar kweekvlees in de supermarkt'

, door (brecht decaestecker)

48
kweekvlees

'We hebben veel grondstoffen nodig om een koe vet te mesten, en we krijgen er maar een klein beetje vlees voor terug.'

Vandaag zijn er 1,3 miljard koeien op aarde die gemiddeld 350 gram methaan per dag uitstoten. En voor onze luchtkwaliteit is methaan 25 keer (!) schadelijker dan CO2. Bovendien is er bij de productie van vlees honderd keer zoveel water nodig als voor graan, en meer dan een derde van de wereldwijde graanproductie dient voor veevoeder. En dan hadden we het nog niet over de groeiende wereldbevolking: van 7,39 miljard bewoners vandaag naar minstens 9 miljard in 2050. Als we ons niet met zijn allen bekeren tot het vegetarisme, wordt dat dus een probleem. Tenzij Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht, erin slaagt iedereen kweekvlees te laten eten: hamburgers, beenhesp en entrecote die vanzelf groeien uit stamcellen die uit een koe zijn geplukt. De stamcellen vermenigvuldigen zich als ze worden gevoed met plantaardige eiwitten en suikers.

HUMO Hoe werkt het precies?

Mark Post «We hebben allemaal stamcellen in onze spieren. Die wachten daar tot een spier scheurt. Daarna vermenigvuldigen ze zich en vormen ze nieuwe spieren. Ze doen dat in het lichaam, maar ze kunnen dat ook erbuiten. Wij nemen nu een stukje uit een spier van een koe, daar halen we de stamcellen uit en die laten we zich een tijdlang vermenigvuldigen. In de juiste omstandigheden kunnen ze dat al uit zichzelf. Daar halen we dan kleine spiervezels uit, en die kneed je samen tot een hamburger.»

HUMO Nu doet u het klinken alsof ik het thuis ook kan.

Post «Dat is ook de bedoeling, al heb je wel wat ruimte nodig als je uit één stamcel 50.000 hamburgers wilt halen. En je moet een paar weken van tevoren weten wat je wilt eten. Het duurt een week of negen om van een sample uit een koe een stuk vlees te maken. Of het om één dan wel vijftigduizend hamburgers gaat, maakt niet uit. Je hebt alleen meer ruimte nodig.»

HUMO Liggen hier ergens gigantische stapels kweekburgers?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: