Wie vervolgt de Antwerpse videokiller Hicham Chaib?

, door (rs)

119

Als de IS-video niet nep is en inderdaad een moord in koelen bloede weergeeft, gepleegd door een Belgisch staatsburger, kan onze overheid dat toch niet ongestraft laten passeren? We vroegen het aan Koen Geens, de minister van Justitie. In België beschikt een justitieminister immers over een positief injunctierecht: hij kan justitie de opdracht geven een gerechtelijk onderzoek te openen en een verdachte te vervolgen. Maar Sieghild Lacoere, de woordvoerder van Geens, reageert zeer lauw. Ze zegt dat de minister ‘dergelijke daden van barbarij’ veroordeelt, maar dat Geens niet van plan is actie te ondernemen.

Sieghild Lacoere «Als een Belg een moord pleegt buiten België, dan moet hij vervolgd worden door de justitie van het land waarin hij dat misdrijf heeft begaan. Zo werkt internationaal recht, meneer.»

Het land Syrië ligt in puin, en de kans dat IS Hicham Chaib zal vervolgen is uiteraard onbestaand. De Antwerpse advocaat Pol Vandemeulebroucke veegt het antwoord van het kabinet-Geens op zijn gebruikelijke kordate wijze van tafel.

Pol Vandemeulebroucke

«Het klopt niet dat uitsluitend het justitiële apparaat van het land waar een Belg een misdrijf pleegt, die Belg kan vervolgen. Natuurlijk kan het Belgische gerecht ook achter een Belg aan gaan die dit soort moorden pleegt in het buitenland. De Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering is daar zeer duidelijk in.»

In artikel 6 van de Voorafgaande Titel van het Wetboek van Strafvordering staat dat een Belg die een misdrijf pleegt buiten het territorium van het Rijk, in een aantal gevallen toch in België vervolgd kan worden. Bijvoorbeeld als het gaat om een terroristische daad. En daar lijkt de moord van de IS-video waarin Hicham Chaib België en Europa met terroristische aanslagen bedreigt, in te passen.

Chaib is een inwoner van Antwerpen, maar daar houdt het parket van procureur Anne-Marie Gepts de boot af. ‘Dit is duidelijk een terroristische daad,’ zegt persmagistraat Ken Witpas, ‘en dus een zaak voor het federaal parket.’

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan