27 en successchrijver: waarom Vlaanderen smelt voor Lize Spit

, door (rv)

104
Spit1200

''Het smelt' haalt de onschuld van de jeugd onderuit; pubers zijn heel dikwijls pervers'

Lees ook Humo's boekbespreking van 'Het smelt' ★★★½

In het Centraal Station van Brussel laten zwaarbewapende militairen mij ongemoeid. Ze werken me niet eens tegen de grond. Ongehinderd loop ik ze voorbij en begeef me aanstonds naar de Beurs, waar de internationale pers zich met satellietschotels om de offerplek heeft geschaard. Vandaag, Goede Vrijdag, om half elf ’s ochtends, zijn hier al handvollen mensen van goede wil het noodlot aan het bezweren. Onbelemmerd, nog steeds heelhuids en welhaast met lichte tred zet ik daarna koers naar het Muntplein. Daar stap ik bezijden de Muntschouwburg Café de l’Opéra binnen, waar Lize Spit (27) me zoals afgesproken zit op te wachten. Zij is aan het RITCS opgeleid voor scenarioschrijver, maar heden is ze vooral de auteur van ‘Het smelt’, een bestseller die zich in het fictieve Bovenmeer afspeelt, een dorp waarin mensen die geen fictie kunnen verdragen, eventueel Viersel kunnen herkennen. ‘Het smelt’ navertellen zou zonde zijn. Laat ik me daarom maar beperken tot enige kenschetsende trefwoorden: wraak, puberteit, perversie, dood, geweld, disfunctioneel gezin, verlangen, hachelijke vriendschap, onvolkomen liefde, en een groot ijsblok. Dat alles uitgespreid over 480 bladzijden. Maar voor we het daarover kunnen hebben, dringt zich vandaag een ander onderwerp op.

HUMO De jongste dagen krijgen we geregeld te horen dat het Brussel van nu heel anders is dan het Brussel van vóór 22 maart 2016. Hoe beleef jij, als inwoonster van de hoofdstad, die verandering?

Lize Spit «’t Is toch eventjes aanpassen. Het rookgordijn is nog niet opgetrokken, denk ik. Deze stad is een wonde die nog moet dichtgroeien.»

HUMO Ben je banger nu?

Spit «Neen. Het leven zit vol gevaren. En wat in Zaventem en Brussel gebeurd is, kan overal gebeuren.»

HUMO Drie dagen na de feiten heb ik nog geen zin om die moordpartijen te relativeren.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: