'Verliefdheid is zoals een cocaïneverslaving: het activeert dezelfde gebieden in ons brein.'
Eerste hulp bij liefdesperikelen met psychologe Roos Vonk

, door (kd)

95

Vonk, met zo’n naam ben je natuurlijk voorbestemd om je in de minne te specialiseren. De professor beschrijft in drie delen – ‘Lust’, ‘Liefde’ en ‘Ellende’ – het chronologische verloop van een doorsneerelatie in al haar facetten: van ongegeneerd flirten en – zodra de buit binnen is – het slappezakkengedrag van mannen versus het prinsessengedrag van vrouwen, tot de vaak onweerstaanbare drang om – waar lag die voorraad arsenicum ook alweer? – wraakplannen te smeden na het einde van een relatie. Daarna weer vrolijk van voren af aan met een ander beginnen kan vermoeiend lijken, niet het minst omdat de lust- en liefdesfase vaak al door een portie ellende gekenmerkt wordt. Het goede nieuws is echter dat u die ellende vaak zélf tot een minimum kunt beperken. Een pak van ons hart!


Roos Vonk «Ik heb het in mijn boeken vaak over menselijke gebreken: het gebrek aan zelfkennis en zelfbedrog. En de liefde is natuurlijk typisch een domein waarbinnen je heel veel last kunt hebben van de gebreken van de ander en die van jezelf.»

HUMO Wat moeten mensen weten over zichzelf voor ze een relatie beginnen?

Vonk «Mensen beginnen vaak een relatie om een soort leegte te vullen. Je zit niet lekker in je vel en denkt: ‘Als ik iemand heb om op terug te vallen, zal m’n leven compleet zijn.’ Terwijl je toch eerst op eigen benen moet kunnen staan en van jezelf moet houden voordat je een relatie begint. Je moet een relatie zien als de kers op de taart, en die taart moet je zélf maken. Een gat in je taart opvullen met een ander, zal je uiteindelijk zwaar op de maag liggen.

»Aan de andere kant: narcisten houden te veel van zichzelf, op de verkeerde manier. Een relatie met een narcist is nooit aan te raden. En dan komt die zelfkennis en dat zelfbedrog weer om de hoek kijken: wie heel behoeftig is in de liefde en een narcist treft, zal daar misschien bij blijven uit angst anders weer alleen te zijn. Terwijl je toch eerst iets met jezelf op te lossen hebt. Wie stabieler is en genoeg zelfvertrouwen heeft, kan ook wel vallen op een narcist – want het zijn aanvankelijk vaak heel charmante en leuke mensen – maar merkt dan geleidelijk aan toch dat die vooral met zichzelf bezig is en dat er geen intimiteit ontstaat. Stabielere mensen zullen sneller een punt achter zo’n relatie zetten, ook al zijn ze daarna weer even alleen.»

HUMO Een relatie ontstaat vaak na wat geflirt.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: