Jurist Toine Manders wordt genoemd in de Panama Papers:
'Belasting ontwijken is een mensenrecht'

, door (marco visscher)

256
toine 1200

'Ik heb ondernemers geholpen de weg te vinden naar de Lidl en de Aldi onder de landen, naar de paradijzen waar de tarieven het laagst zijn'

HUMO Hoe vernam u dat u werd genoemd in de Panama Papers?
Toine Manders «Ik kreeg een berichtje op mijn telefoon.»

HUMO ‘Gefeliciteerd, je staat in de krant’?
Manders (lacht) «Zoiets, ja.»

HUMO Wat dacht u toen u het in de krant las?
Manders «Nou ja, er stond alleen een lijstje in van een paar Nederlanders die in de Panama Papers worden genoemd. Zelf heb ik ze natuurlijk niet kunnen inkijken, dus ik weet alleen nog maar dát mijn naam erin staat, maar niet in welk verband.»

HUMO U hebt vast wel een idee. Via uw kantoor hebt u mensen geholpen belasting te ontwijken.
Manders «Inderdaad, dat klopt. Wij hebben samengewerkt met Mossack Fonseca.»

HUMO Dus u voelde enig ongemak en schaamte over de onthullingen?
Manders «Nee, helemaal niet. Ik nam het voor kennisgeving aan.»

HUMO Vindt u het geen schandaal wat is gebleken uit al die gelekte documenten?
Manders «Het échte schandaal betreft de 140 politici die er met hun vriendjes en familieleden in voorkomen. Het blijkt maar weer hoe lucratief het is om macht te hebben. Sterker, het is zelfs zó lucratief dat de buitenwereld het kennelijk niet mag weten.»

HUMO Politici vormen een kleine minderheid in de Panama Papers.
Manders «Bij de overigen is het een ander verhaal. Bij hen gaat het niet om corrupte inkomsten die verborgen worden gehouden, maar zeer waarschijnlijk om belastingontwijking. En er zullen er vast ook wel een paar tussen zitten bij wie het gaat om belastingontduiking. Dus wat doen de politici? Ze wijzen met de vinger naar mensen die belasting besparen en proberen de ontwijkers te vereenzelvigen met ontduikers, en zelfs met criminelen. Zo willen ze de aandacht van zichzelf verschuiven naar mensen die hun eigen brood hebben verdiend, op een eerlijke manier, en daarover belasting hebben bespaard.»

HUMO De grens tussen ontwijking en ontduiking is dun.
Manders «Inderdaad. Bij ontwijking maak je gebruik van wettelijke mogelijkheden, bij ontduiking overtreed je de wet. Maar de wet is steeds vager en ingewikkelder geworden, waardoor steeds minder duidelijk is hoe je die moet interpreteren. Daardoor kan het voorkomen dat je dat pas achteraf hoort en een boete krijgt. En wanneer je probeert dat te vermijden en vooraf informeert bij de fiscus, weigeren ze antwoord te geven, omdat ze niet willen meewerken aan fiscale grensverkenning – tenzij het gaat om grote of buitenlandse bedrijven, want die kunnen wél een afspraak maken.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: