15 tips voor het nieuwe thuisbankieren: bewaar uw spaargeld gewoon thuis

, door (jh)

19
geld 1200

'Geld in een sok bewaren kan geen kwaad, dieven doen dat zelf ook'

Volgens de Nationale Bank bestaan er geen cijfers over het bedrag aan cash bij de Belgen thuis. Wel zijn er onderzoeken over het aantal mensen dat thuis geld bewaart. Een Brits onderzoek uit 2012 sprak van 10 procent van de ondervraagden dat het veiliger vond zijn geld thuis te verstoppen. American Express hield begin 2015 een steekproef, en daaruit bleek dat 29 procent van de ondervraagden dat deed, de meerderheid van hen dertigers en veertigers. En 27 procent verkoos de diepvriezer als beste plek.

In maart 2016 hield De Tijd/L’Echo een enquête bij 600 Belgen: ‘als de rente op de spaarrekening onder nul zou zakken’ zou twee derde van de ondervraagden (66,5 procent) al zijn spaargeld weghalen. Nog eens 32 procent van die groep zou dat afgehaalde geld thuis bewaren. Dat is een gigantisch stenen spaarvarken.

Twee jaar geleden bedroeg het Belgische spaartegoed 240 miljard euro. Als twee derde daarvan wordt opgevraagd, gaat het om een bedrag van 160 miljard, en als daarvan 32 procent thuis zou worden bewaard, is dat 51,2 miljard. Met 4,6 miljoen huishoudens in België is dat 11.130 euro per huishouden.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: