Leven na de dood van zijn vrouw Arlette:
Paul Van Himst over voetbal en verlies

, door (jvds)

15
van himst 1200
© Koen Bauters

'Na de aanslagen stelde ik me in de plaats van de mensen die achterblijven, en je beseft het nog beter als je zelf net je vrouw hebt verloren'

Op de licht vergeelde foto in de keuken van zijn koffiebranderij staat een elftal van Anderlecht met legendarische spelers als Robbie Rensenbrink en de piepjonge Ludo Coeck. We spreken over het seizoen 1973-’74, het jaar waarin Paul Van Himst (72) zijn laatste landstitel als speler van Anderlecht zou vieren. Het zomerde volop in het Astridpark en ik zie enkel lachende gezichten op de foto. ‘Ze gaan het daar nog missen, als ze verhuizen naar hun nieuwe stadion,’ mijmert hij, als we er samen naar kijken. ‘De ambiance die er hangt, is uniek. En het ligt in een woonwijk, dicht bij de mensen, net als de stadions van Barcelona en Real Madrid.’ We drinken Brésor, zijn uitmuntende koffie, die gemaakt is van de beste Braziliaanse koffiebonen. Even verderop hangt Pelé, zijn zwarte evenknie. Het is de dag na AA Gent – Anderlecht, en door het gelijkspel staat paars-wit samen met Club Brugge aan de leiding.

Paul Van Himst «Ik ben tevreden, maar we hadden moeten winnen. We hadden Brugge achter ons kunnen laten, en dat was toch de bedoeling. Het was ook geen goede match. Als je naar het voetbal gaat voor een wedstrijd tussen twee topploegen, mag je toch meer verwachten. Nu doet Gent ook weer mee: ik verwacht een gevecht voor de titel tot de laatste speeldag. De sleutelmatch voor mij was Anderlecht - Club: als Brugge die had gewonnen, was het kampioenschap voorbij. Zij hadden ook nooit gedacht dat ze op Anderlecht zouden verliezen. Ze zullen toch een stevige mentale tik hebben gekregen na die twee nederlagen op rij.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: