'Een naar beneden afgeronde antiheld'
Dwarskijker over 'Umesh pop-up teevee' en 'Over eten'

, door (rv)

Deel
umesh 1200

Umesh pop-up teevee

Eén – 26 april

Toen Umesh Vangaver, de levende boeddha van de Vlaamse verkavelingen, zich als de disfunctionele knecht Haldis openbaarde in ‘De Biker Boys’, schreef ik als tijdelijke vervanger van Willy Courteaux het volgende: ‘Ik bemoei me liever niet met merchandising, maar er zit volgens mij een onvermoed en contradictoir actiefiguurtje in dit personage.’ Echte kenners zagen nog meer toekomstmogelijkheden in Umesh, zodat hij rond deze tijd van het jaar acht afleveringen lang centraal mag staan in ‘Umesh pop-up teevee’. God zegene de greep.

De begintitels waren gemodelleerd naar de gemiddelde trailer voor Amerikaanse blockbusters: zo’n auditieve luchtverplaatsing met een galmende stentorstem eroverheen. Die bombarie contrasteerde hevig met de artistiek gebrilde uitstraling van Umesh Vangaver, een naar beneden afgeronde antiheld die met een tamelijk hoge stem te kennen gaf dat hij ‘goede tv’ wilde maken. Er moet nu eenmaal aldoor gelachen worden.

Zijn voornemen draaide uit op net iets te doorzichtige faux reality, waarin hij in de leer ging bij Tom Waes, die zichzelf speelde alsof hij bij zijn weten nooit iets anders had gedaan. Tom Waes zei dat avontuurlijke televisie meer met het verleggen van je persoonlijke grenzen dan met feitelijk avontuur te maken had. Umesh Vangaver biechtte in de gepantserde boevenwagen van Tom Waes ongevraagd op dat hij voor zowat alles bang was, of het zich nu te land, ter zee of in de lucht voordeed. En zeker in het donker. Voor de duidelijkheid voegde hij eraan toe dat de bovengrens van zijn angst samenviel met de ondergrens ervan. Iets geestigers is me in dit programma niet opgevallen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: