België staat in de top 10 van de meest bemoeizieke regeringen, de Nanny State Index

, door (mv)

286
nanny 1200

'Een strengere alcohol- of tabakswet doet helemaal niet minder drinken of roken'

In Europa is Finland de slechtste plek om onbekommerd te eten, te drinken en te roken. De verkoop van alcohol wordt er streng gecontroleerd, je kunt vrijwel nergens meer ongestraft roken en je betaalt er extra belasting op chocola en ijsjes. Finland staat dan ook afgetekend bovenaan op de Nanny State Index, een onlangs gelanceerde ranglijst op basis van wetgeving die je als bevoogdend kunt opvatten. Of als betuttelend, zoals Christopher Snowdon, de samensteller ervan, het zou noemen. Een nanny is een kinderjuf die weet wat wel en niet goed is voor haar kleuters. Snowdon (39), verbonden aan het Institute of Economic Affairs in Londen, wantrouwt de goede bedoelingen achter de steeds strengere regels rondom verkoop, gebruik en advertenties van bepaalde consumptiegoederen – en hij beweert dat ze niet de gewenste effecten hebben.

HUMO Wanneer wordt regulering overregulering?

Christopher Snowdon «Alle wetgeving die is bedoeld om volwassen mensen af te schrikken om iets te doen waar ze zelf plezier aan denken te beleven en waarmee ze alleen zichzelf zouden kunnen schaden, hebben wij geschaard onder de nanny state-regelgeving. Etikettering telt niet mee, tenzij de informatie de vorm aanneemt van expliciete waarschuwingen om te intimideren. Belastingen tellen niet mee, tenzij ze méér zijn dan alleen btw, zoals het geval is bij alcohol en tabak en binnenkort ook op zoete frisdrankjes in Groot-Brittannië.»

HUMO Tabak, alcohol en suiker leiden wel tot ziektes waarvan de kosten voor rekening van de samenleving zijn.

Snowdon «Er zijn evidente maatschappelijke kosten aan een ongezonde levensstijl, maar we vergeten dat er óók kosten zijn aan een langer leven. Als je aan het rekenen gaat, zie je dat het de samenleving méér kost wanneer mensen langer leven.»

HUMO Wat dacht u van de schade van het meeroken?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: