Op zoek naar dansende moslims op Brusselse scholen

, door (hvt)

151

'Vandaag staan onze geschiedenisboeken vol met blanke verhalen. Hoe kan een jongen of een meisje met Marokkaanse roots zich daarin herkennen?'

De Brusselse scholen hebben het hard te verduren: ze krijgen te maken met lockdowns en radicaliserende leerlingen die met de noorderzon naar Syrië verdwijnen. Die problemen komen boven op de moeilijkheden die er al waren, zoals taalachterstand, penibele thuissituaties en het eeuwige plaatsgebrek. Maar het grootste euvel is wellicht dat een significant deel van de Brusselse leerlingen zich sinds 22 maart geviseerd voelt, omdat ze tot de moslimgemeenschap behoort. Een gevoel dat niet bepaald wordt geremedieerd door de uitspraken van Jan Jambon of die van Yves Goldstein, kabinetschef van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort. Goldstein verklaarde op een internationaal debat dat hij van bevriende leerkrachten te horen had gekregen dat 90 procent van hun 17- en 18-jarige leerlingen de terroristen van Parijs als helden beschouwen. Achteraf nam hij wat gas terug, al bleef hij erbij dat een té grote groep jonge moslims in Brussel de daden van de extremisten niet afkeuren.

Op zijn atheneum in Anderlecht valt daar volgens Erik Van Den Berghe, die zelf is opgegroeid in Molenbeek, niks van te merken.

Erik Van Den Berghe «Nu zult u denken: ‘Hij verdedigt zijn school, da’s een verkoopspraatje.’ Maar ik maak me sterk dat het er op veel Brusselse scholen zo toegaat. Ik heb zelf nog in het atheneum van Molenbeek en in dat van Schaarbeek lesgegeven.»

'Van Montasser nemen de leerlingen dingen aan. Hij is één van hen: hij is jong, spreekt hun taal, heeft dezelfde roots en hetzelfde geloof'

HUMO Maar u kunt niet ontkennen dat er problemen zijn.
Van Den Berghe «Akkoord, maar we pakken ze aan. Montasser AlDe’emeh, die overal in Brusselse scholen gaat spreken over radicalisering, is hier al twee keer komen praten met de leerlingen. Ook de Franse islamoloog Rachid Benzine is hier al geweest, de vrijdag na de aanslagen – hij promoot een Europese islam. Montasser praat trouwens over veel meer dan alleen maar over radicalisering: ook onderwerpen als homoseksualiteit kwamen ter sprake. Van hem nemen de leerlingen dingen aan. Hij is één van hen: hij is jong, spreekt hun taal, heeft dezelfde roots en hetzelfde geloof. Plus: hij straalt vertrouwen uit. Ik heb zelf ook islamkunde gestudeerd, uit interesse. Maar ik ben natuurlijk een pak ouder dan de jongeren en ik blijf hun directeur.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: