EK 2016: Roger Lukaku, voetbalvader van Romelu en Jordan, zendt zijn zonen uit

, door (jvds)

4
Romelu Jordan Roger Lukaku
© Saskia Vanderstichele

'Nu Romelu op aangeven van Jordan voor de Rode Duivels heeft gescoord, kan ik in vrede sterven'

In de bar van een hotel in Elsene, waar we hebben afgesproken, begroet Roger Lukaku (48) me in een prachtig blauw kostuum. Hij oogt slank en vooral jong: hij zou zo voor de oudere broer van Romelu kunnen doorgaan, al lijkt hij meer op Jordan, zijn jongste zoon. En er zijn nog gelijkenissen. ‘Ik ben nogal explosief van aard. Un caractère bouillant, zeggen we: het kan bij mij al eens overkoken. Jordan draait ook niet rond de pot, hij zegt wat hij denkt. Romelu kropt de dingen meer op. Maar áls hij kwaad wordt, krijg je een echte explosie. Maar dat gebeurt zelden, hij is niet het type dat zich snel opwindt.’

Roger is veel kilo’s kwijtgespeeld na een slepende ziekte, misschien ziet hij er daarom vrij jong en slank uit, denkt hij.

Roger Lukaku «Ik ben op het nippertje aan de dood ontsnapt. Nu gaat het beter, maar ik ben er nog niet helemaal bovenop. Ik heb problemen met mijn nieren, al ben ik niet toe aan dialyse of een transplantatie. Ik zal me vanaf nu goed moeten verzorgen.»

HUMO ‘Als ik nu moet sterven, doe ik dat in vrede en met een gerust hart,’ zei u onlangs.

Lukaku «Dat was na de oefeninterland tegen Portugal, toen Romelu scoorde op aangeven van Jordan. Toen die goal viel, kon ik een halfuur lang geen woord meer uitbrengen: ik was te geëmotioneerd. Wat daar gebeurde, was iets waar ik altijd van heb gedroomd. Daarom zeg ik: als ik vandaag of morgen moet sterven, het zij zo, het is mooi geweest. Als ik het een jaar geleden niet had overleefd, dan had ik deze mooie momenten niet meegemaakt. Daarom savoureer ik het leven nog meer: je moet het nu leiden, niet als je in de problemen zit. Je moet ook weten: ik heb mijn zonen gebracht waar ze nu zijn, vooral Romelu.»

HUMO Waarom vooral hem?

Lukaku «Vanaf de dag dat hij geboren is, heb ik hem erop voorbereid. Mijn vrouw was pas bevallen, toen ik een kleine bal ben gaan kopen. Ik heb die in Romelu zijn wieg gelegd en gezegd: ‘Jij zult een voetballer worden en mij op de velden vervangen.’ Ik wilde het talent dat ik had meegekregen zelf doorgeven. Als Romelu op een dag een zoon krijgt, hoop ik dat hij hetzelfde zal doen.

'Ik ben 48, maar als ik morgen moet gaan: het zij zo, het is mooi geweest'

»Thuis was het altijd voetbal, voetbal, voetbal. Ander speelgoed, zoals autootjes, kocht ik niet voor hem. Ik nam hem mee naar mijn wedstrijden, en als hij mij op tv bezig zag, wilde hij me uit het toestel halen (lacht). En vanaf het moment dat hij kon lopen, kon je zien dat hij voor het voetbal geboren is.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: