Humo trok naar de haartovenaar op zoek naar nieuw haar: de prijzen, de technieken, de klinieken

, door (js)

32
haar 1200

'Op kaal worden rust een groter taboe dan op seks'

Haarwerken Smedts in Boom ziet er op het eerste gezicht uit als een doodgewoon kapsalon. Maar de meeste bezoekers komen hier niet voor een permanent of een kleurspoeling: ze willen een bos golvend nieuw haar.

‘Mijn vader opende de zaak in 1937,’ zegt haarwerkspecialist Jules Smedts (65), zélf gezegend met een paar flinke inhammen. ‘Toen was het nog een heel gewoon kapsalon. Begin jaren 70 bouwde ik het om tot een volwaardig haarwerkbedrijf.’ Jules is net als zijn vader François kapper van opleiding. ‘Vader voerde pruiken in uit Duitsland, maar ik vond die lelijk. Ik ging op zoek naar beter materiaal, trok op prospectie naar Azië en trof er een uitgebreid aanbod van kwaliteitsvol mensenhaar aan. De perfecte grondstof voor onze haarwerken.’

Jules haat het woord ‘pruiken’: ‘Dat klinkt verschrikkelijk denigrerend. Mensen hadden het vroeger meesmuilend over een ‘toupet’ of een ‘perruque’. Ik spreek altijd over ‘haarwerken’.’

HUMO Hoe je het ook noemt: een man of vrouw met een duidelijk zichtbare pruik op, is geen gezicht.

Jules Smedts «Zodra je kunt zien dat iemand een haarwerk draagt, is het een slecht product. Maar ik ben er zeker van dat ook in jouw kennissenkring mensen al jaren een haarwerk dragen zonder dat je er ooit iets van gemerkt hebt. Helmut Lotti was zeventien jaar klant bij ons. Niemand had door dat hij een haarwerk droeg. Als je een foto van de huidige Helmut ziet, lijkt hij toch verdacht veel op Vladimir Poetin? (lacht) Met onze haarwerken is ook zijn grote succes verdwenen.»

'Ik reis de wereld rond om het meest kwaliteits­volle haar uit te kiezen'

HUMO Zitten er veel BV’s onder uw clientèle?
Smedts «Toch wel. Veel BV’s willen niet met hun kaalheid in de openbaarheid komen. Over hen mag ik niets zeggen: beroepsgeheim. Ik praat alleen over degenen die er zelf voor uitkomen of wier ‘geheim’ ooit de pers gehaald heeft. Ex-wielrenner Johan Museeuw is hier klant. Het is nu een tijdje geleden dat ik hem nog gezien heb: hij soigneert zijn haarwerk zelf. In 2012 beweerde Danny Fabry tegen een journalist van Dag Allemaal dat hij een haartransplantatie had ondergaan in Nederland. Die journalist belde me: ‘Zou het kunnen dat Danny Fabry’s nieuw haar van over de grens komt?’ Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. ‘Danny is al meer dan twee jaar klant bij ons. Hij heeft helemaal geen transplantatie gehad.’ Maar ‘ik draag een haarwerk’ was blijkbaar erger dan ‘ik heb een haartransplantatie ondergaan’. Nadien is Danny zich komen verontschuldigen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: