Blokken met smartdrugs:
'Met Rilatine scoor je 10 procent beter op je examen'

, door (rdk)

852

'Alles wat ik slik, is al minstens twintig jaar op de markt, dus ik maak me niet te veel zorgen'

Bekijk ook het filmpje:
Hoeveel VUB-studenten gebruiken Rilatine? Average Rob zocht het uit!

‘Als ook gezonde mensen baat hebben bij rilatinegebruik, wie zijn wij dan om dat te verbieden?’ werpt John Harris op. Hij is professor bio-ethiek aan de University of Manchester.

HUMO Zou iedereen rilatine mogen gebruiken?

John Harris «Absoluut. We schrijven rilatine nu al meer dan 35 jaar voor aan jonge kinderen, die dat vaak tegen hun wil moeten slikken. Als we het oké vinden om een kind te dwingen medicatie te nemen voor ADHD, een aandoening zonder een fysiek gezondheidsrisico, wat is dan het probleem met een vrijwillige inname?»

HUMO Kunnen die pillen mensen zonder ADHD ook verstandiger maken?

Harris «Niet permanent, want er bestaan geen pillen die je IQ verhogen. Maar ze kunnen wel bepaalde denkprocessen vergemakkelijken, zoals je concentratievermogen of je geheugen. Rilatine is daar, samen met Modafinil, één van de populairste medicijnen voor. De algemene consensus is dat je onder invloed van die pillen zo’n 10 procent beter scoort op een standaardintelligentieproef. Op een examen is een verschil van 10 procent enorm, en vaak het verschil tussen een diploma en een buis.»

HUMO Bevorder je met smartdrugs geen cultuur waarin we steeds harder moeten presteren?

Harris «Maar zo’n cultuur is er nu al! Smartdruggebruik is daar een gevolg van, niet de oorzaak. Het ziet er niet naar uit dat die prestatiecultuur snel zal verdwijnen, met of zonder smartdrugs. Jonge mensen durven amper nog op tijd van hun werk te vertrekken, omdat ze bang zijn om lui te lijken. Als die smartdrugs het hun makkelijker maken om te overleven in onze hypercompetitieve maatschappij, dan moeten we hun dat gunnen.»

HUMO Creëren we zo geen oneerlijke concurrentie?

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: