Deze vrouwelijke Zero Waste-bloggers doen het voor u: reduceer uw afval en bespaar tot 40%

, door (kv)

153
vrijbeeld

'Van mijn zeven slipjes heb ik er vier tweedehands gekocht'

Hét symbool van de zero waste-beweging is een glazen destilleerbokaal gevuld met afval. Eén zo’n weckpot – een zero waster gebruikt die glazen potten om eten in te bewaren, maar ook om er boodschappen mee te doen in bulkwinkels – afval per jaar is het ultieme streefdoel van de hardcore zero waster. Denk dus niet dat je er al een beetje bij hoort door netjes te sorteren. Want zelfs recycleren proberen ware zero wasters zoveel mogelijk te vermijden – ‘alle afval weren’: zo luidt hun Reinheitsgebot. Niet alleen restafval, maar ook petflessen, blik, drankkartons, glas en papier komen hun huis niet in. Zelfs buitenshuis – in de koffiezaak of cocktailbar – weigeren devote followers alle mogelijke wegwerpverpakkingen. In sociale media en het internet geloven ze wél heilig: het zero waste-evangelie bereikt ons via Instagram, Pinterest en blogs allerhande. De Amerikaanse Kathryn Kellogg runt de blog Going Zero Waste, woont in de buurt van San Francisco en gaat nooit de straat op zonder haar glazen pot met schroefdeksel en haar stoffen zakdoek, laat ze me via elektronische weg weten.

Kathryn Kellogg «Krijg ik onderweg dorst, dan laat ik een meeneemkoffie in mijn pot gieten. Mijn zakdoek kan dienst doen als servet én als theedoek om de pot weer schoon te maken, zodat ik verderop een nieuw drankje kan bestellen, of – waarom niet – iets om te eten.»

Op Kelloggs blog, Instagram- en Pinterest-account vind je stijlvol gefotografeerde tips – ze lijken wel uit een designcatalogus te komen – om een zo verpakkingsloos mogelijk leven te leiden. Eén voorbeeld: waarom dure, niet-hervulbare flesjes essentiële olie in huis halen om in dat plastic verdampingsapparaat te gieten dat op een dag hoe dan ook op de schroothoop belandt, als je ook een eucalyptustak in je douche kunt hangen? Zo wordt iedere douchebeurt een aromatisch stoombad, en zodra de tak is uitgewerkt, keil je hem gewoon de compostbak in.

Kellogg «Mijn plastic compostbak staat nu op het terras. Vroeger stond hij onder het aanrecht, en dan kroop er weleens een worm door de keuken. But I love ’em. Mijn wormen krijgen baby’s, gisteren zag ik overal eitjes. Ik heb meteen naar mijn moeder gebeld: ‘Je zult zo’n goeie grootmoeder zijn.’ Ze kon er niet mee lachen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: